Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
In beeld

Onderwijs

Niet meer slapen in de bieb: het Bungehuis is ontruimd

Na elf dagen bezetting is vanochtend het Bungehuis ontruimd. Het gebouw van de Faculteit der Geesteswetenschappen van de UvA was door studenten en medewerkers bezet. De actievoerders eisten meer inspraak voor studenten en personeel bij de totstandkoming van beleid. Ook wilden de bezetters dat het gebouw in handen blijft van de UvA. Eerder deze maand werd namelijk bekend dat het Bungehuis aan Aedes Real Estate wordt verkocht. In een kort geding vorige week donderdag oordeelde de rechter dat de bezetters op straffe van een boete á 1.000 euro per dag moesten vertrekken. Ondanks de uitspraak van de rechter bleef het Bungehuis bezet. Tot vanochtend, toen de ME het gebouw ontruimde. Daarbij raakte een demonstrant gewond. De politie heeft 46 aanhoudingen verricht.
Er zijn slaapplekken gemaakt in de Bibliotheek.
BOAZ TIMMERMANS
De bezetters eisen meer inspraak voor personeel en studenten.
BOAZ TIMMERMANS
Daarnaast dienen medewerkers vaker een vast contract te krijgen en mag het Bungehuis niet worden verkocht.
BOAZ TIMMERMANS
Verlaten keuken tijdens overleg.
BOAZ TIMMERMANS
De rechter oordeelde vorige week dat de bezetters moesten vertrekken; een deel bleef in het Bungehuis.,
BOAZ TIMMERMANS
Een van de trappenhuizen is geblokkeerd met stoelen en tafels.
BOAZ TIMMERMANS
De achterblijvers gaven aan tot de ontruiming in het gebouw te blijven.
BOAZ TIMMERMANS
Via een raam op de eerste verdieping wordt op het dak af en toe gerookt.
BOAZ TIMMERMANS
Een ME-er probeert vanochtend binnen te komen in het Bungehuis.
ANP/BART MAAT
Een bezetter wordt uit het gebouw gehaald door de ME.
Olivier Middendorp
In totaal heeft de politie 46 aanhoudingen verricht.
Olivier Middendorp