Mystieke jazz met Arabische invloeden

Het was in de jaren tachtig een revolutionair besluit. De Tunesische muzikant Anouar Brahem brak met de traditie en ging zijn ud (een Arabische luit) als solo-instrument gebruiken. Barzakh was in 1991 het begin van zijn bijzondere discografie. In Brahems jazz versmelten elegante en mystieke jazzimprovisaties met klassieke Arabische invloeden. Na vele albums is er nu Souvenance, een dubbelalbum waarop Brahem met kwartet (ud, piano, basklarinet en bas) samengaat met de strijkers van het Orchestra della Svizzera Italiana. Het levert bedwelmende muziek op van grote spanning en schoonheid, in nummers die zich tederzacht ontvouwen. De groove is lichtjes. Klankkleuren vloeien in elkaar over in een landschap van poëzie. Maar de actiefoto op de hoes, die de politieke onrust in Brahems land verbeeldt, zegt genoeg.

    • Amanda Kuyper