Kritiek paus en Oscarwinnaar valt verkeerd

Een brief naar de paus, een reactie op een Oscarspeech – de Mexicaanse regering was gisteren druk met het verdedigen van haar reputatie.

Tot vreugde van veel Mexicanen won regisseur Alejandro González Iñárritu zondagnacht de Oscar voor beste film voor Birdman. President Enrique Peña Nieto feliciteerde hem via Twitter.

Maar de regisseur sprak in zijn dankwoord ook de hoop uit dat Mexico „de regering kan vinden en opbouwen die we verdienen”. Toen maandag de hashtag #ElGobiernoQueMerecemos (‘de regering die we verdienen’) trending was, voelde Peña Nieto’s partij, de PRI, zich genoodzaakt ook daarop via Twitter te reageren: „We delen in de Mexicaanse trots, en het is een feit dat we (…) werken aan een betere regering. Gefeliciteerd, #GonzalezInarritu.”

Een opmerking van de paus dit weekend schoot de regering duidelijk meer in het verkeerde keelgat. In een informele brief aan een Argentijnse mensenrechtenorganisatie, waarover kranten in dat land publiceerden, schreef de paus dat het drugsgeweld in Argentinië het risico liep ‘te mexicaniseren’. De Mexicaanse regering liet gisteren weten een protestbrief te sturen naar het Vaticaan.

Na een vliegende start met in de internationale zakenpers geprezen aankondigingen van hervormingen in onderwijs en energie kreeg de Mexicaanse regering in het voorbije jaar wereldwijd kritiek. De trage reactie op de verdwijning van 43 studenten in de stad Iguala vestigde de aandacht op banden tussen onderwereld en bestuur. Vorige week nog verweet een VN-commissie Mexico te weinig te doen om de tussen 20.000 en 23.000 verdwenen Mexicanen op te sporen. Ook spelen enkele fikse corruptieschandalen, waarvan één rond de aankoop van een villa door Peña Nieto’s vrouw.