Meer dan 40 doden bij serie bomaanslagen Irak

Strijders van het Iraakse leger patrouilleren ten westen van Bagdad. Foto AFP / Amhad Al-Rubaye

Een serie van bomaanslagen in Irak heeft vandaag aan meer dan veertig mensen het leven gekost. Het dodelijkste incident was een bomaanslag in een buitenwijk van Bagdad met meer dan 25 doden en 50 gewonden. Persbureau AP telde in totaal zes bomaanslagen.

De aanslag in de buitenwijk Jisr Diyala vond even voor zonsondergang plaats. Er ontploften twee bommen een paar minuten achter elkaar, waardoor mensen die waren toegesneld om slachtoffers van de eerste bom te helpen, ook slachtoffer werden. De andere bomaanslagen vonden ook plaats in de hoofdstad of in een een cirkel van 30 kilometer eromheen.

De aanslagen zijn nog niet opgeëist. Irakezen wordt vrijwel elke dag opgeschrikt door bomaanslagen. De meesten worden gepleegd door soennitische opstandelingen tegen de sji’itische meerderheid of de veiligheidsdiensten. Veel aanslagen worden opgeëist door terreurgroep Islamitische Staat (IS), die een derde van Irak in handen heeft.

    • Eva Smal