Malcolm Rifkind treedt af na geheime opnames, Brits schandaal

Malcolm Rifkind (l) en Jack Straw (r)
Malcolm Rifkind (l) en Jack Straw (r) Foto AFP / Justin Tallis en Leon Neal

De Britse oud-minister van Buitenlandse Zaken Malcolm Rifkind, die in opspraak raakte door geheime opnames die zouden bewijzen dat hij zich liet omkopen, treedt af als voorzitter van de invloedrijke Lagerhuiscommissie voor de Inlichtingendiensten. Dat meldt persbureau Reuters.

Verborgen camerabeelden

Rifkind is samen met Jack Straw, eveneens oud-minister van Buitenlandse Zaken, in Engeland onderwerp van een schandaal. Van de twee zijn opnames gemaakt door undercoverjournalisten van de Daily Telegraph en Channel 4. De journalisten zeiden namens een Chinees bedrijf op te treden, en vroegen de Lagerhuisleden om hulp.

Straw beschrijft hoe hij “onder de radar” zijn invloed gebruikte om EU-richtlijnen te veranderen voor een bedrijf dat hem 60.000 pond (81.280 euro) per jaar betaalde.

‘tussen de 5.000 en 8.000 pond’

Rifkind vertelt in een van de opnames dat zijn gebruikelijk honorarium “tussen de 5.000 en 8.000 pond” bedraagt. In ruil daarvoor zou hij vragen kunnen stellen. Bovendien heeft hij “toegang tot alle Europese ambassadeurs” in Londen.

De opnames van Rifkind

Bekijk hieronder het filmpje van Rifkind:

Straw schorste zichzelf

Beiden ontkennen de regels van het Lagerhuis te hebben geschonden. Toch heeft Straw, in afwachting van een onderzoek van de parlementaire integriteitscommissie, zichzelf geschorst. Hij zal de komende tijd niet meestemmen met Labour in het Lagerhuis.