‘Waarschuwing’ tegen Radar vindt geen gehoor

Een ‘waarschuwende’ advertentie tegen Tros Radar in een aantal kranten en een kort geding hebben niet kunnen voorkomen dat het consumentenprogramma van AVROTROS gisteravond gewoon op tv was. Stichting Loterijverlies, die zich inzet voor gedupeerde deelnemers aan de Staatsloterij, wilde voorkomen dat Radar zich negatief zou uitlaten over de stichting.

Stichting Loterijverlies probeert sinds 2009 geld terug te krijgen van deelnemers aan de Staatsloterij. Eind januari bepaalde de Hoge Raad dat de loterij zich tussen 2000 en 2007 schuldig heeft gemaakt aan misleiding. De Staatsloterij stelde de winkansen te gunstig voor, omdat zij in reclame-uitingen ook de prijzen meetelde die op niet verkochte loten vielen. Voor 35 euro kunnen mensen zich aansluiten bij Stichting Loterijverlies om collectief schadevergoeding te eisen. Tot nu toe hebben zo’n 100.000 mensen dat gedaan. Bij Radar zouden gisteren deskundigen de algemene voorwaarden en de haalbaarheid van de doelen van Loterijverlies bespreken.

Jurist Ferdy Roet van de stichting was uitgenodigd, maar wilde niet in de uitzending komen. De „ongenuanceerde en vooringenomen journalistiek” zou het proces beschadigen. Volgens Roet zou Radar beweren dat slechts een kleine kans bestaat dat deelnemers van de loterij hun geld ooit terugzien. Roet „wil niet dat dergelijke onzin wordt verkondigd”. Radar-presentator Antoinette Hertsenberg zei bij EenVandaag: „Kennelijk hebben zij het idee dat wij de stichting met wortel en tak willen uitroeien.” 

Uiteindelijk mocht de uitzending gewoon doorgaan. De rechter vond dat AVROTROS voldoende hoor- en wederhoor had gepleegd, geen sprake was van laster en de vrees van Stichting Loterijverlies om negatief te worden weggezet niet aannemelijk was geworden.

Vorig weekend plaatste Loterijverlies een ‘waarschuwing’ in regionale en landelijke bladen. „Tros Radar is al vele malen door de rechter en de Raad voor de Journalistiek veroordeeld voor onaanvaardbare en ongeoorloofde journalistiek. Wilt u ook al deze kwaadsprekerij stoppen?” De stichting riep „slachtoffers” op zich te melden.