Loop maar door op die oude bordeelsluipers - nieuwe Clarks zijn nu onvindbaar

Foto: Flickr.com/ricoslounge

Ze zijn populair gemaakt door Bob Dylan, The Beatles, Prince Harry en Robbie Williams: de Desert Boot van Clarks. In Nederland worden de halfhoge suede schoenen bordeelsluipers genoemd omdat je iemand vanwege de zachte zool niet hoort aankomen (en ze vroeger veel gezien werden op de Wallen). Ze zijn de laatste tijd flink in de mode, ook onder vrouwen nadat Sarah Jessica Parker van Sex and the City ze ging dragen.

Dit jaar bestaan ze 65 jaar en juist in dat jubileumjaar is er een gigantisch probleem: de schoenen zijn nauwelijks te krijgen omdat de fabriek in Vietnam is afgebrand.

“Heel vervelend, heel naar”, zegt eigenaar André Sprangers van de Amsterdamse schoenenzaak Zwartjes van 1883 (twee filialen). “Het is een populair model, wij verkochten honderden paren per jaar.”

Wat is er gebeurd?

De brand was niet zomaar een brand en hangt samen met een territoriaal conflict tussen China en Vietnam over de Zuid-Chinese Zee. In mei plaatste China een boorplatform vlakbij de Paraceleilanden die door Vietnam worden geclaimd.

Niet alleen de Vietnamese regering was woedend, ook de Vietnamese man op straat. In het bijzonder die in de provincie Binh Duong: de productieschuur van het communistische land. Op zoek naar wraak trokken zo’n 20.000 boze arbeiders de straat op.

De bedoeling was om Chinese fabrieken te vernielen, maar dat doel verloor men uit zicht.

En dus vloog ook de Desert Boot-fabriek in brand. Dag voorraad van mogelijk wel een miljoen schoenen. Dag materiaal voor de nieuwe collectie.

Konden ze geen nieuwe maken?

Zo’n brand hoeft niet noodzakelijk een probleem te zijn, maar was dat in het geval van Clarks wel omdat de crepevoorraad er aan ging. Crepe is het verwerkte natuurrubber waar de zool van gemaakt wordt. En daar regel je niet zo snel een hele batch van. “Daardoor konden we maar een klein deel van alle bestellingen leveren”, zegt Michelle van der Meer van de Clarks-marketing. Hoewel de grootste tekorten vorig jaar waren, zijn de effecten nog steeds merkbaar.

Wat doet dat met Clarks?

Clarks werd in 1825 opgericht door de broers Cyrus en James Clark in het Engelse Street. Daar is het hoofdkantoor nog steeds gevestigd maar tegenwoordig is Clarks naar eigen zeggen goed voor zo’n 50 miljoen paar schoenen per jaar.

Clarks wil niet zeggen wat de impact van het huidige Desert Boot-tekort is. Maar het effect moet aanzienlijk zijn. “En de schoen was net bezig met een come-back”, zegt Sprangers.

De Desert Boot (gemiddeld zo’n 120 euro in de winkel) werd ontworpen door Nathan Clark die tijdens de Tweede Wereldoorlog inspiratie opdeed in Birma. Daar zag hij Britse soldaten op vergelijkbare in Egypte gemaakte lichte schoenen.

Sindsdien 1950 zweren sommige mannen (en tegenwoordig ook vrouwen) bij de schoenen. En in tegenstelling tot het gangbare imago zijn de schoenen niet alleen voor kakkers. In de Jamaicaanse reggaescene hoor je er zonder Desert Boot niet bij. Kijk maar naar deze Clarks-ode uit 2010.

En nu?

Nog even geduld hebben. Met de nieuwe collectie is namelijk niets aan de hand. De beschikbaarheid van de schoenen zou eind maart weer als vanouds moeten zijn. Dat overleven ook Sprangers en zijn schoenenwinkels wel.

“Ik zou meer omzet kunnen hebben, maar het is ook niet zo dat mensen nu opeens op blote voeten gaan lopen.”

    • Camil Driessen