Lijst Griekse hervormingen is ‘valide startpunt’, zegt Commissie

Griekenland heeft een lijst met hervormingen ingediend die het land waarschijnlijk weer vier maanden lucht geeft.

Griekenland heeft „op tijd” een lijst met geplande hervormingen ingediend in Brussel, bevestigt een woordvoerder van de Europese Commissie. Als de lijst wordt goedgekeurd, krijgt het land vier maanden extra tijd om zijn huidige hulpprogramma succesvol af te ronden.

Athene had tot maandag middernacht gelegenheid om een, voorlopige, lijst in te leveren. Een definitieve, meer gedetailleerde lijst volgt in april. Binnen de Commissie wordt de lijst gezien als een „valide startpunt” voor voltooiing van het hulpprogramma. „Vooral bemoedigend is de duidelijke toezegging om belastingontduiking en corruptie te bestrijden.”

De nieuwe Griekse regering van de linkse premier Alexis Tsipras wees het programma in eerste instantie af omdat de strenge eisen tot een humanitaire crisis zouden hebben geleid. Na grote druk van de overige eurolanden en van financiële markten besloot Tsipras vorige week om het toch af te maken. EU-ministers van Financiën werden het afgelopen vrijdag in principe al eens over verlenging.

Griekenland mag wijzigingen aanbrengen in de lijst van hervormingen en bezuinigingen, zolang het de doelstellingen van het hulpprogramma maar haalt. Daardoor heeft Tsipras niet veel bewegingsvrijheid. Als het programma over vier maanden succesvol wordt bevonden, kan Griekenland een laatste tranche aan noodsteun krijgen (7 miljard euro). De vraag is of het niet eerder geld nodig heeft.

Oorspronkelijk moest het hulpprogramma, dat reeds een keer is verlengd, eind vorig jaar al worden voltooid. Dat leek lang ook de inzet van de vorige Griekse regering. Maar de onverwacht snelle opkomst van Syriza, onder meer tijdens de Europese verkiezingen in mei vorig jaar, leidde tot een koerswijziging. Het hervormingstempo ging beduidend omlaag.