Liep de schade in Rome echt in de miljoenen?

Italiaanse en Nederlandse media berichtten na de rellen in Rome over ‘miljoenenschade’. Kloppen die schattingen?

De schade die Feyenoordsupporters vorige week in Rome aanrichtten liep in de miljoenen, zo schreven Italiaanse kranten daags na de rellen. Een bewering die veel Nederlandse media direct overnamen. Maar Feyenoordfans die in de Italiaanse hoofdstad waren, noemen de berichten over ‘verwoesting’ overdreven.

Dit weekend zong het bedrag van 8,5 miljoen euro veelvuldig rond, afkomstig uit de rechtse Romeinse krant Il Tempo. Andere Italiaanse media schreven over „minstens 3 miljoen euro”.

Bedragen die werden overgenomen door persbureau ANP, dat de bron is van veel berichten die op Nederlandse nieuwssites verschijnen. Vrijdag bracht het ANP een bericht met de kop ‘Schade Feyenoordrellen zeker 3 miljoen’. Het haalde zakenkrant Il Sole 24 Ore aan, die schreef over verliezen van 3 miljoen euro omdat winkels tijdelijk moesten sluiten.

In een ANP-bericht op dezelfde dag waren de aanhalingstekens om de ‘3 miljoen’ verdwenen en werd de miljoenenschade vermeld als feit. Zo verscheen de ‘miljoenenschade’ als een feit in veel Nederlandse media.

Il Sole 24 Ore specificeerde zijn schatting niet. Il Tempo deed dat op zijn voorpagina zaterdag wel: volgens de krant zijn er zeven schadeposten, in totaal goed voor 8.580.000 euro. De bedragen van Il Tempo worden hiernaast feitelijk gecheckt.

M.m.v. Marc Leijendekker.

    • Wilmer Heck
    • Tom Vennink