Lek brengt Netanyahu in verlegenheid

Iran werkt helemaal niet aan een kernbom, constateerde de Mossad in 2012. Overdreef de Israëlische premier Netanyahu het gevaar?

Heeft de Israëlische premier Netanyahu de wereld in 2012 voorgelogen over de Iraanse nucleaire dreiging? De Britse krant The Guardian en nieuwszender Al-Jazeera publiceerden gisteravond gelekte inlichtingendocumenten waaruit blijkt dat de Mossad, Netanyahu’s eigen veiligheidsdienst, stelde dat Iran geen activiteiten ontplooide om de kernwapens te produceren.

Netanyahu hield in 2012 een toespraak voor de Verenigde Naties waarbij hij een plaatje van een bom toonde. Als de wereld niet spoedig zou ingrijpen, aldus de premier, zou Iran zijn nucleaire ambities kunnen waarmaken. Volgens de twee nieuwsorganisaties blijkt uit de gelekte inlichtingen dat Netanyahu de dreiging overdreef.

Israëlische en Amerikaanse diplomatieke experts zeiden meteen dat er geen licht zit tussen de uitlatingen van Netanyahu en de informatie van de Mossad. Zelfs felle critici van Netanyahu, zoals de diplomatiek redacteur van de linkse Israëlische krant Haaretz, nemen het voor hem op. Zowel Netanyahu als de Mossad zou volgens hen hebben gesproken over de snelheid waarmee Iran een atoombom kan produceren, zonder te beweren dat Iran al over het wapen beschikt.

De controverse over Netanyahu’s toespraak uit 2012 is pikant in het licht van een volgende toespraak van de premier, volgende week voor het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden. In deze speech, zo heeft hij aangekondigd, zal hij de wereld wederom waarschuwen voor Iran. De geplande toespraak heeft al geleid tot een diplomatieke rel met de VS, omdat Netanyahu zijn bezoek niet heeft afgestemd met president Obama.

Netanyahu en de Mossad verschillen vaker van mening. Zo hield de dienst in 2010 een opdracht tegen om een militaire aanval op Iran voor te bereiden.