Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Cultuur

Kijken: animatievideo nieuwe clip The Prodigy door Nederlandse regisseur

Het begint zo onschuldig, de stop-motionvideoclip voor het nieuwe nummer ‘Wild Frontier’ van de Britse dancegroep The Prodigy. Maar dan krijgt de clip een lugubere wending. De Nederlandse regisseur Mascha Halberstad kreeg de opdracht een videoclip “met een randje” te maken. nrc.nl sprak met haar over de samenwerking.

Nelson, de hoofdmuis uit de nieuwe videoclip van de Britse band The Prodigy. De Nederlandse Mascha Halberstad regisseerde de animatievideo.
Nelson, de hoofdmuis uit de nieuwe videoclip van de Britse band The Prodigy. De Nederlandse Mascha Halberstad regisseerde de animatievideo. Screenshot YouTube.com

Het begint zo onschuldig, de stop-motionvideoclip voor het nieuwe nummer ‘Wild Frontier’ van de Britse dancegroep The Prodigy. Maar dan krijgt de clip een lugubere wending. De Nederlandse regisseur Mascha Halberstad kreeg de opdracht een videoclip “met een randje” te maken. nrc.nl sprak met haar over de samenwerking.

Bekijk de clip voor ‘Wild Frontier’, afkomstig van het aanstaande zesde studio-album The Day Is My Enemy:

De Nederlandse regisseur Mascha Halberstad, wier korte animatiefilm Goodbye Mr. de Vries in 2012 op diverse filmfestivals in binnen- en buitenland te zien was (over een oude man en zijn Friese noren), werd door de band benaderd voor het maken van de clip. “Dat is een heel leuk verhaal”, vertelt ze aan nrc.nl:

“Ik kreeg een mail van hun platenmaatschappij met ‘one of our artists absolutely loves your work’. Ik dacht heel lang dat het een grap was. Ik moest ook contracten tekenen dat ik met niemand erover mocht praten. Toen belde Liam me met ‘ik ben fan’.”

Dat was dus Liam Howlett, songschrijver en toetsenist bij The Prodigy. Halberstad:

“Hij kwam uit een soundcheck in Frankrijk en zette de tv aan. Daarop zag hij mijn korte film Munya in me. Hij heeft toen een stukje daarvan met zijn telefoon gefilmd, en dat fragment opgestuurd naar zijn platenmaatschappij en gezegd: zoek uit wie dit is. En dat was ik! Ik vind het nog steeds bijzonder dat het op zo’n hysterische manier gegaan is. En dat het uiteindelijk hele lieve mannen blijken te zijn, die dus hele harde stoere muziek maken.”

Even bellen met Liam

Halberstad was “heel zenuwachtig” voor dat gesprek met Howlett:

“Ik was onwijze fan van de videoclip voor ‘Smack My Bitch Up‘. Die kwam uit toen ik net van de academie (Artez in Arnhem, red.) afkwam. Dat vond ik de allercoolste clip ooit gemaakt. Die twist was fantastisch, dat je echt denkt dat je met een supervrouwonvriendelijke man te maken hebt, en dat het dan een vrouw blijkt. En de stijl, ik had nog nooit zo’n point-of-view-clip gezien.

Ik was zwaar fan, dus dat zo iemand dan zegt tegen mij dat hij zwaar fan is van míj. Ik zei: ‘Nu moet je echt ophouden. Weet je wel niet wat voor invloed die clip op mij gehad heeft?’. En toen zei hij: ‘Nou, dan was het dus meant to be‘. Het is heel logisch dat ik deze clip heb gezien, maar niet dat hij mijn werk gezien heeft. Hoe toevallig is dat!”

Dualiteit in het bos

In de videoclip leest de muis Nelson in zijn tentje een boek over dualiteit. Daar gaat de clip volgens Halberstad over, “over slecht en goed, en dat slechte weer goed gemaakt wordt.” Over haar werkwijze zegt ze:

“Ik heb eerst het nummer gehoord, en op basis daarvan de clip gemaakt. Ik had meteen losse beelden. Nelson op een motor, die eland op die weg met dat tegenlicht. Ik krijg gewoon wat beelden in mijn hoofd, soort puzzelstukjes, die na paar dagen in elkaar vallen. Ik heb het verhaal uitgeschreven en een moodboard gemaakt met tekeningen. Toen het storyboard, want je moet wel communiceren wat je gaat doen. Dat heb ik gestuurd voordat ik begon. Ik werk heel chronologisch, heb elke week een minuut gestuurd om ze op de hoogte te houden.”

De vos

De vos die aan het einde van de clip verschijnt zat ook al in de videoclip van eerste single ‘Nasty’. Dat was een idee van Liam, die ook bedacht die eerdere verhaallijn door te trekken naar de clip van Halberstad.

“Het was een soort bizar toeval, want die vos zat niet in mijn eerste verhaallijn, maar ik had wel dieren met oplichtende ogen bedacht. Liam zei: laten we het dan naar elkaar toe trekken. Vandaar dat Nelson het boek met die vos op de voorkant leest. Ik zie de vos als prediker van dualiteit, de eland als een eerste Jezus. Hij is degene die het echt gaat doen, hij maakt die kinderen tot half-mens half-dier.”

Bekijk de video voor ‘Nasty’:

Daar is dat randje

In totaal duurde het maken van de clip twee maanden, waarbij Halberstad vanuit haar studio thuis werkte. De animaties zijn gemaakt door Elmer Kaan, met wie ze in het verleden al samenwerkte. Alles is bewust analoog gedaan, er zit geen computereffect in. De ‘moordscène’ is doorgesproken, want daar was iedereen zenuwachtig voor. Halberstad:

“Nelson zit vastgebonden, de eland loopt naar de jongens toe en pakt het geweer af. De eland zou ze eerst neerschieten, maar ik vond dat te heftig. Het leek op een executie. En toen heb ik het zo gedaan zodat hij een heftig geluid maakte zodat hun hoofden ontploften. De opdracht was ook dat het met een randje moest, anders is het ook geen clip voor The Prodigy.”

Ravebeukers van de eerste orde

In de jaren negentig behoorde The Prodigy met acts als The Chemical Brothers en Fatboy Slim tot de generatie muzikanten die de genres big beat en breakbeat populair maakten in de Britse ravescene. Het nummer ‘Charly’ (met heuse kattengeluiden hun tijd ver vooruit) van het eerste album van The Prodigy, Experience (1992), was een hit. Het album bereikte de platinastatus in het Verenigd Koninkrijk:

In 1994, door sommigen bestempeld als het beste muziekjaar ooit, kwam het tweede album Music for the Jilted Generation uit, met daarop ‘Voodoo People’. Inmiddels is de band toe aan hun zesde album, dat eind maart uitkomt.

Prodigy is wel fan van meer Nederlanders

Zoals van Torre Florim, frontman van de Nederlandse rockband De Staat, die in 2012 voor het ochtendprogramma van 3FM-dj Giel Beelen de Prodigy-hit ‘Firestarter’ coverde en daar later deze clip bij uitbracht:

The Prodigy was (zeer recent nog) onder de indruk:

The best cover ever of one of our songs , check it #theprodigy #firestarter

Een foto die is geplaatst door The Prodigy official (@theprodigyofficial) op

En dit was natuurlijk het origineel uit 1997, van het album The Fat of the Land (Spotify):

Het nieuwe album van The Prodigy heet The Day Is My Enemy