Juventus wint van Dortmund - Barcelona verslaat Manchester City

Ciro Immobile (Borussia Dortmund) in actie EPA / Marius Becker

Juventus heeft nog geen plek tussen de top acht van Europa kunnen claimen. De Italiaanse kampioen won voor eigen publiek weliswaar van Borussia Dortmund, de 2-1 geeft geen garantie op de kwartfinale. FC Barcelona heeft daarentegen een grote stap gezet naar het bereiken van de kwartfinales van de Champions League.

De Catalanen wonnen de eerste ontmoeting met Manchester City, in Engeland, met 2-1. Barça moet het daardoor over drie weken af kunnen maken in de return in Spanje. Luis Enrique zag zijn ploeg af en toe minuten lang balbezit hebben en vrolijk combineren, van links naar recht en van achteren naar voren. In de dertiende minuut was het raak. Lionel Messi zette voor, waarna City-verdediger Vincent Kompany de bal ongelukkig op zijn lichaam kreeg en zo de bal panklaar voor Suárez neerlegde, die hard binnenschoot: 0-1.

Joe Hart voorkwam vlak na de openingstreffer erger voor de thuisploeg door net sneller bij de bal te zijn dan Suárez. Toch had de doelman na een half uur spelen geen antwoord toen Barça vlot door de Engelse verdediging combineerde. Tussen een woud van City-benen vond Jordi Alba de oud-Ajacied: 0-2. Het was pover wat Manchester ertegenover zette. De Engelsen hebben in de voorbije jaren een vermogen geïnvesteerd om dichter bij de Europese top te komen, maar het verschil was op het veld immens. Als Manchester al in de buurt van Marc-André ter Stegen kwam, dan ontbrak het aan een zuivere eindpass.

Na rust kreeg City een paar kleine kansjes. Het resulteerde in de 69e minuut in de 1-2 van Sergio Agüero. De zege voor Barça kwam echter nauwelijks in gevaar, al schakelde de ploeg wel een paar versnellingen terug. City scoorde niet meer. Toen Gaël Clichy met rood (2x geel) naar de kant moest, was het verzet van de thuisploeg helemaal gebroken. Messi miste in blessuretijd nog een strafschop. Over drie weken zal in de return blijken of dat nog van belang was.

Juventus wacht nog een zwaar karwei in Duitsland

Voor het elftal van Massimiliano Allegri scoorden Carlos Tévez en Álvaro Morata. Bij Dortmund, tot dusver zielig in de Bundesliga maar zalig in de Champions League, had Marco Reus succes, eveneens voor rust. ‘BVB’ miste de zieke Kevin Kampl en Neven Subotic. De eerste kreeg buikloop tijdens de vlucht naar Turijn, de Serviër na de ochtendtraining. „Hij zei nog dat hij er klaar voor was en moest een minuut later sprinten. Ik hoop niet dat er nog meer bacillenbakken rondlopen”, zei trainer Jürgen Klopp voor de aftrap.

Hij posteerde de Griek Sokratis Papastathopoulos centraal in de defensie naast Mats Hummels en de Pool Lukasz Piszczek als rechtsachter. Uitgerekend daar zag het er niet best uit bij de Italiaanse treffers. Na een kwartier kon Tevez een voorzet van Morata ongehinderd binnentikken. Linksback Marcel Schmelzer zag het gevaar wel maar kwam te laat. Nog voor rust was ook Morata na een identieke aanval trefzeker. Ditmaal was Paul Pogba de aangever. Tussendoor had Reus, die zijn draai hervonden heeft, voor 1-1 gezorgd. Hij profiteerde van het uitglijden van Giorgio Chiellini en had vrije doortocht naar Gianluigi Buffon. De routinier (37) was kansloos.

Juventus moest na 37 minuten verder zonder spelbepaler Andrea Pirlo, die geblesseerd raakte. Bij Borussia had Piszczek toen al het veld geruimd, strompelend. Sokratis kwam niet terug voor de tweede helft. Met Matthias Ginter en Oliver Kirch werden de Duitsers er verdedigend niet slechter van. En ze lieten het niet bij verdedigen, maar kansen op de gelijkmaker waren er amper. Tévez en Arturo Vidal misten aan de overzijde het doel maar net. (ANP)