Jij houdt de provincies rond de Randstad in het gareel

Foto iStock

Interessante vacature? Lees hier waarom je wel (of niet) wilt solliciteren op deze functie.

Functie: Onderzoeker
Bedrijf: Randstedelijke Rekenkamer
Wat opvalt aan de vacature: je kijkt of de provincie wel goed haar werk doet

Wat doe je dan eigenlijk?

Hoe zit het eigenlijk met de transacties rondom grondverkoop binnen de provincie Zuid-Holland? En hoe ontstaan de wachtlijsten bij jeugdzorg in de provincie Utrecht? Jij onderzoekt het. De Randstedelijke Rekenkamer controleert namelijk het totale beleid in Noord-Holland, Zuid-Holland, Flevoland en Utrecht.

En als onderzoeker bekijk je dan of de provincie bereikt wat het wil bereiken en of de kosten niet veel hoger zijn uitgevallen dan gepland. Je duikt bijvoorbeeld in beleidsnotities, maar spreekt ook met mensen uit de praktijk en interviewt gedeputeerden. De onafhankelijke rekenkamer bepaalt zelf de onderwerpen, met advies van een programmaraad.

Uiteindelijk breng je een rapport uit met je bevindingen en dat overhandig je aan de Provinciale Staten. Dat hoeft overigens niet alleen maar negatief te zijn. “Als iemand iets goed doet, hoort hij of zij dat ook”, zegt Ans Hoenderdos, directeur van de Randstedelijke Rekenkamer.

Waarom zoeken ze iemand?

Na een reorganisatie is er minder management en daarom is er nu meer plek voor nieuwe onderzoekers. Hoenderdos: “We worden flexibeler en efficiënter.”

Wat voor collega moet je zijn?

Je bent erg nieuwsgierig en houdt ervan om je lang in een onderwerp te verdiepen. Want een gemiddeld onderzoek neemt toch wel ongeveer zeven maanden in beslag. Op het kantoor in Amsterdam werk je in een klein team van twaalf mensen. De sfeer is dan ook informeel en binnen de groep heerst weinig hiërarchie. Vaak werk je met twee of drie collega’s samen aan een onderzoek.

Wat verdient dat?

Je hebt de arbeidsvoorwaarden van een provinciale ambtenaar en je krijgt maximaal 4.403 euro per maand als je 36 uur per week werkt.

Waarom wil je hier wel/niet werken?

Als je nog wel eens commentaar hebt op het functioneren van de provincies dan is dit je kans om daar iets aan te doen. “Het is maatschappelijk relevant werk. Je kijkt hoe de overheid beter en goedkoper kan werken”, zegt Hoenderdos.

Maar als je niks hebt met bestuur en politiek dan is de functie niet geschikt. Hoenderdos: “‘Gelijk hebben’ betekent in deze functie niet ‘gelijk krijgen’. Je moet zorgen dat mensen ook echt iets met je bevindingen gaan doen.” En dan is timing cruciaal. Als de provincie bijvoorbeeld net een nieuw beleid heeft vastgesteld voor de leegstand van kantoren en jij komt een week later met een rapport over dit onderwerp, dan gebeurt daar natuurlijk weinig mee. Een beetje plannen is dus wel zo handig.

    • Marieke ten Katen