‘Islamitische Staat ontvoert negentig christenen in Syrië’

IS-strijders in de provincie Raqqa in Syrië.
IS-strijders in de provincie Raqqa in Syrië. Foto Reuters

In het noordoosten van Syrië is een groep van negentig Assyrische christenen ontvoerd door strijders van Islamitische Staat (IS). Dat meldt het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten vanochtend. De groep A Demand For Action, die opkomt voor religieuze minderheden, spreekt van zeventig tot honderd ontvoerde christenen.

Volgens het Observatorium heeft IS een aantal dorpen overvallen, in de vooral door Koerden bevolkte provincie Al Hassaka. Uit onderschepte communicatie van IS werd eerder nog gesproken van 56 gevangengenomen ‘kruisvaarders’. Dat zijn er volgens het Observatorium negentig.

De ontvoering valt samen met een offensief van Syrische Koerden tegen IS in het noordoosten van Syrië. Twee Assyrische christenen zijn volgens het Observatorium door IS vermoord omdat zij zouden samenwerken met de Koerden. Over het lot van de ontvoerden is vooralsnog niks bekend.