Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Doodvonnis Australiërs in Indonesië gehandhaafd

Een Indonesische gevangenismedewerker sluit het hek op de afdeling met ter dood veroordeelden.
Een Indonesische gevangenismedewerker sluit het hek op de afdeling met ter dood veroordeelden. Foto EPA / Made Nagi

Het beroep van twee Australiërs die in Indonesië ter dood zijn veroordeeld, is vanmorgen door de rechter verworpen. Dat meldt de advocaat van het duo – de 33-jarige Myuran Sukumaran en de 31-jarige Andrew Chan – aan persbureau Reuters. De Australiërs willen nu in beroep gaan, om het besluit van de rechtbank aan te vechten.

Sukumaran en Chan zijn twee van de acht mensen die een maand geleden geen gratie kregen van de Indonesische president Joko Widodo. Ze werden veroordeeld voor drugssmokkel, een vergrijp dat in het Aziatische land zwaar wordt gestraft. Bij de rechter procedeerden ze tegen de beslissing van Widodo.

Geen bevoegdheid om uitspraak te doen

De rechtbank in Indonesië stelde vanmorgen echter “geen bevoegdheid te hebben om de zaak aan te nemen”, aldus de advocaat van het tweetal. Hij wil nu bezwaar aantekenen tegen dat besluit in een poging het voltrekken van de straf uit te stellen. Daarvoor heeft hij twee weken, aldus de advocaat:

“Als de wet wordt gerespecteerd, zou de executie moeten worden uitgesteld totdat het juridische proces voorbij is.”

President Widodo liet tegenover journalisten juist weten dat de executie van de twee Australiërs niet wordt uitgesteld. De pogingen van andere landen om hem op andere gedachten te brengen, hebben volgens hem geen kans van slagen, omdat het “toepassen van de wet ons soevereine recht is”.

In Indonesië wordt drugssmokkel zwaar gestraft. Sinds 2013 voert het land weer de doodstraf uit, nadat het de vijf jaar ervoor niet gebeurde. Vorige maand werd de Nederlander Ang Kiem Soei geëxecuteerd vanwege de productie van xtc. Ondanks herhaalde pogingen van de Nederlandse regering weigerde Widodo hem te sparen.