Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Onderwijs

Grootste deel arrestanten Bungehuis moet nacht in politiecel doorbrengen

Een actievoerder wordt verwijderd bij het Bungehuis. Een groot deel van de arrestanten blijft vastzitten.
Een actievoerder wordt verwijderd bij het Bungehuis. Een groot deel van de arrestanten blijft vastzitten. Foto ANP / Bart Maat

Het grootste deel van de studenten die vanochtend bij de ontruiming van het Bungehuis zijn gearresteerd, blijven vannacht vastzitten. Dat meldt de Amsterdamse politie vanavond.

Bij de ontruiming werden 46 studenten direct gearresteerd in het Bungehuis. Een iemand werd later opgepakt. Drie mensen werden in de loop van de dag vrijgelaten:

Twitter avatar Politie_Adam Politie Amsterdam eo Van de 47 aangehouden studenten, 1 is later op straat aangehouden, zijn er 3 heengezonden en 44 in verzekering gesteld en zitten nog vast.

De 44 studenten die nu nog vastzitten, zijn aangehouden op basis van artikel 184 van het Wetboek van Strafrecht: het opzettelijk negeren van de vordering van de deurwaarder om het pand te ontruimen. De deurwaarder had de bezetters vanochtend nog ruimte gegeven om vrijwillig te vertrekken.

Ontruiming

Het Bungehuis werd elf dagen door de studenten bezet. De bezetters eisen onder andere meer inspraak van studenten en docenten bij totstandkoming van beleid, meer vaste in plaats van tijdelijke contracten en het behoud van het Bungehuis voor de universiteit. Begin deze maand werd bekend dat het gebouw wordt verkocht aan vastgoedmaatschappij Aedes Real Estate.

Afgelopen donderdag diende een kort geding dat door de universiteit was aangespannen om de bezetters uit het gebouw te krijgen. Ondanks de uitspraak van de rechter, die oordeelde dat de studenten moesten vertrekken en anders 1.000 euro per dag als boete moeten betalen, bleven de bezetters zitten.

In eerste instantie besloot de UvA daarna niet de politie te vragen het pand te ontruimen, maar een bemiddelingspoging van burgemeester Eberhard van der Laan af te wachten. Gisteravond bleken die die gesprekken op niets uitgelopen te zijn.