Griekenland heeft plan ingediend bij Europese Commissie. Op tijd

De Griekse regering heeft zijn hervormingsplannen op tijd ingediend bij de Europese Commissie.

Premier Alexis Tsipras (r) en minister van Financiën Yanis Varoufakis (l) Foto ANP / Yannis Kolesidis

De Griekse regering heeft haar hervormingsplannen op tijd ingediend bij de Europese Commissie. Dat bevestigt een woordvoerder van de commissie aan NRC.

Update 10.44 uur: Griekenland belooft in dat plan om geen lopende of afgeronde privatiseringen terug te draaien. En dat zij ervoor zal zorgen dat alle activiteiten die worden opgezet om een “humanitaire crisis” tegen te gaan, geen belasting zullen zijn voor de begroting. Dat meldt persbureau Reuters, dat het document zou hebben ingezien. De lijst zou ook beloften bevatten om het fiscale beleid te hervormen en de overheidsuitgaven “op alle gebieden” te herzien en te controleren.

In het hervormingsplan zou ook staan dat de nieuwe Griekse regering pensioenfondsen wil consolideren om besparingen te realiseren. Ook zouden prikkels om vroegtijdig met pensioen te gaan geëlimineerd worden.

Experts van de Europese Commissie, het Internationaal Monetair Fonds en de Europese Centrale Bank buigen zich over de plannen, voordat de eurogroep een oordeel velt.

Vier maanden verlenging

De ministers van Financiën van de eurolanden besloten vrijdag het steunprogramma voor de Grieken met vier maanden te verlengen. Het ging om een conceptafspraak: de verlenging zou er alleen komen als de Grieken vandaag een eerste overzicht zouden geven van de structurele hervormingen die ze willen doorvoeren.

Als die lijst goed wordt bevonden, komt de verlenging van het programma er. De experts van de Europese Commissie, het IMF en de ECB zullen die voorstellen beoordelen.

Ze waren nét op tijd

De lijst met Griekse hervormingsvoorstellen moesten de Grieken voor middernacht (in de nacht van maandag op dinsdag) opsturen naar de andere eurolanden. De Grieken hielden zich aan die afspraak en leverden het plan vlak voor middernacht in, aldus de woordvoerder van de commissie.

Ook Jeroen Dijsselbloem, voorzitter van de eurogroep, benadrukte vandaag in het Europees Parlement in Brussel dat het plan op tijd binnen was:

“Er was geen vertraging. Ze waren binnen om 23.15 uur.”

Dijsselbloem wilde niet ingaan op de inhoud van de voorstellen. Hij wacht op het advies van de drie instellingen. Dijsselbloem zei ook dat het zijn uitdrukkelijke wens is Griekenland in de eurozone te houden.

Deadline van 28 februari

Op 28 februari loopt het huidige hulpprogramma af, en als er dan geen nieuwe regeling zou zijn, zou Griekenland snel in geldnood komen. De Griekse minister van Financiën Yanis Varoufakis zette in op een overbruggingskrediet dat het land vier maanden de tijd zou geven om met zijn crediteuren te onderhandelen over verlichting van de torenhoge schuld.

De regering-Tsipras zei eerder dat zij nog voldoende middelen heeft om het een paar maanden zelf uit te zingen, maar de meeste waarnemers gaan uit van één maand. Als het geld op is, de steun aan de Griekse banksector wegvalt en Griekse burgers massaal geld van hun (spaar)rekening opnemen en ergens anders onderbrengen, komt een zogeheten ‘Grexit’ (een Griekse uittreding uit de euro) in zicht.

    • Carlijn Vis