Gemeenteraad Terschelling unaniem tegen gaswinning

De Brandaris op Terschelling.
De Brandaris op Terschelling. Foto ANP / jan Heuff

De gemeenteraad van Terschelling heeft zich vanavond unaniem gekeerd tegen de gaswinning voor de kust van het Waddeneiland. Dat meldt persbureau ANP.

De raad nam een gezamenlijke motie van VVD en PvdA aan waarin burgemeester en wethouders wordt opgedragen “alles in het werk te stellen om gaswinning op en rond Terschelling te voorkomen”. De gemeente heeft - net als de provincie - alleen een adviserende rol in het besluit over de gaswinning. Het ministerie van Economische Zaken besluit uiteindelijk over de gasboringen. De raad vraagt het college dan ook om “uitdrukkelijk aan tafel te blijven op om die manier maximaal onze invloed te gebruiken.”

Wethouder Teun van Joost van Terschelling twitterde de motie:

Twitter avatar TeunvanJoost Teun de Jong De door de gemeenteraad van #Terschelling aangenomen motie over gasboring: http://t.co/VeBPFFyHhk

Het college van Terschelling weigerde voor het debat van de gemeenteraad stelling te nemen tegen de gaswinning, omdat ze op die manier in gesprek wilde blijven met Tulip. “Zo kunnen we invloed uitoefenen”, zei verantwoordelijk wethouder Van der Wielen eerder tegen NRC Handelsblad (€). Als de gemeenteraad hem zou oproepen verzet te bieden, zou hij dat echter wel gaan doen.

Tulip

Het bedrijf Tulip Oil heeft onlangs een winning- en exploratievergunning aangevraagd. Het Nederlandse olie- en gasbedrijf wil gas gaan winnen uit een bel in de Noordzee, drie tot zes kilometer voor de kust van Terschelling.

Door de vergunningsaanvraag ontstond grote maatschappelijke onrust op het Waddeneiland. “Gaswinning leidt tot onomkeerbare processen in de bodem”, stelt de gemeenteraad, verwijzend naar het recente rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid over de situatie in Groningen.

Lees bij NRC Q: Zij maken Terschelling onrustig (en bestaan pas net) en bij NRC Handelsblad Terschelling wil frisse lucht, geen gas (€).