Gelukkig, toch nog een sprankje romantiek bij PostNL

Bo&Caro gaan elke dag naar een bedrijf. Ze zijn bij aandeelhoudersvergaderingen, productpresentaties of vrijdagmiddagborrels en willen graag weten: wie is hier belangrijk?

Wat: De presentatie van de jaarcijfers 2014 van PostNL
Wie: CEO Herna Verhagen en CFO Jan Bos

Post. Dat is ook al niet meer wat het geweest is. Heette de posterijen vroeger nog gewoon PTT, waarbij één van de T’s nog heel knus voor Telegrafie stond, inmiddels is het, na vele omzwervingen, PostNL geworden. Het kaartje aan je moeder noemen ze nu een ‘domestic single item’. Vroeger werd dat bezorgd door een gezellig rood autootje, op een moment dat je het niet verwachtte, nu is er van alles aan de hand met ’city logistics’ en ‘car units’ die binnen een ‘guaranteed timeslot’ bezorgen. Ja, de romantiek is wel uit de post gesorteerd.

Zuinig met brieven

En dan worden er ook al bijna geen brieven meer verstuurd. In 2014 is het aantal weer met ruim tien procent afgenomen, vertelt CEO Herna Verhagen, die net onder een opgewekt housebeatje – schijnt ze van te houden - het podium heeft betreden. CFO Jan Bos neemt gedwee naast haar plaats. Hij strijkt zorgvuldig zijn stropdas recht. Een paarse, precies in dezelfde kleur als het jasje van Verhagen. Alsof hij wíst wat ze zou dragen vandaag.

Jan Bos is playing it cool tijdens Herna Verhagens presentatie.

Een foto die is geplaatst door Bo&Caro (@boencaro) op

Minder brieven betekent wat Verhagen betreft ook minder brievenbussen. Als het aan haar ligt verdwijnt vijftien procent van de bestaande brievenbussen en postkantoren. Er moet nou eenmaal bezuinigd worden. Toen Verhagen in 2012 de baas werd nam ze zich voor om tot en met 2017 zeker 400 miljoen euro te besparen. Dat lukt tot nu toe goed, ze zitten al op de helft van dat bedrag en voor 2015 staat er nog minimaal 65 miljoen aan bezuinigingen op de planning.

Romantisch pakketje

Er worden wél meer pakketjes verstuurd. Een stijging van bijna negen procent. “Iedereen bestelt online”, legt Verhagen uit. “In december bezorgden we vaak meer dan een miljoen pakketjes per dag.” Het laatste pakketje dat Verhagen zélf kreeg was met Valentijnsdag. “Kaarsen”, glimlacht Verhagen dromerig. “En een hele lieve brief.” Van wie dat blijft natuurlijk geheim. Jan Bos giechelt even, bloost hij nou? En plots is daar toch nog een sprankje romantiek, bij de post.

 

    • Bo van Houwelingen & Caroline van Keeken