Fyra-bouwer AnsaldoBreda verkocht aan Japans Hitachi

Luchtfoto van Fyra-treinstellen op een rangeerterrein in Watergraafsmeer.
Luchtfoto van Fyra-treinstellen op een rangeerterrein in Watergraafsmeer. Foto ANP / Koen van Weel

De fabrikant van de problematische Fyra-treinen, AnsaldoBreda, gaat over in Japanse handen. De huidige eigenaar Finmeccanica verkoopt zijn belang in het Italiaanse bedrijf voor 773 miljoen euro aan het industriële conglomeraat Hitachi. Dat maakten beide bedrijven vanmorgen samen bekend, nadat het gerucht vannacht al rondzong.

AnsaldoBreda is voor ongeveer 40 procent eigendom van het Finmeccanica, dat voor een deel in handen is van de Italiaanse overheid. De overige aandelen worden op de beurs van Milaan verhandeld. Door de overeenkomst komt de waarde van héél AnsaldoBreda uit op meer dan 1,8 miljard euro.

Hitachi deed al eens een poging

The Wall Street Journal schreef vannacht al dat beide bedrijven een akkoord hadden bereikt over de verkoop van de bouwer van de Fyra. Voor Hitachi is de aankoop van de Fyra-bouwer de grootste buitenlandse aanwinst ooit. Ook in 2012 deed het concern een poging AnsaldoBreda over te nemen, maar dat liep toen mis.

In Nederland is AnsaldoBreda vooral bekend als het bedrijf achter de Fyra, de flitstrein van de NS die met veel problemen kampte. Begin vorig jaar trof het bedrijf een schikking met de NS en niet veel later ook met het Belgische spoorwegbedrijf NMBS, dat ook een aantal Fyra’s had aangeschaft.

Japanners maken ook kerncentrales en harde schijven

AnsaldoBreda is niet het enige treinenbedrijf onder de paraplu van Hitachi. Naast een treinenfabrikant is het Japanse conglomeraat in nog tal van markten actief. Zo maakt Hitachi onder meer kernreactoren, consumentenelektronica en harde schijven.

Lees ook op NRC Q “‘Vete tussen politiek en NS oorzaak Fyra-fiasco’”