Feyenoord neemt extra veiligheidsmaatregelen

Trainer Fred Rutten (midden) op trainingscomplex Varkenoord tijdens een training van Feyenoord. Foto ANP / Remko de Waal

Feyenoord heeft voor het thuisduel donderdag met AS Roma extra veiligheidsmaatregelen genomen. “Om het zekere voor het onzekere te nemen” zijn er extra bufferzones ingericht en is extra personeel ingehuurd om supporters van beide clubs uit elkaar te houden, meldt de club op de website.

Na de rellen door Feyenoordsupporters in Rome vorige week hadden supporters van AS Rome de achterban opgeroepen om wraak te nemen in Rotterdam.

Feyenoord roept zijn supporters nu juist op tot goed gedrag in de thuiswedstrijd in de Europa League en herinnert aan de sfeer van de wedstrijd tegen Sevilla afgelopen november. De clubleiding snapt dat een deel van de achterban gefrustreerd is wegens het soms hardhandig optreden van de Italiaanse politie, ook tegen supporters die zich voorbeeldig gedroegen.

“Dit wetende roept Feyenoord een ieder op ondanks breed levende boosheid hierover zich aanstaande donderdag voorbeeldig te gedragen, zodat de reputatie van de club en Rotterdam na vorige week niet nog meer schade oploopt.”

Afgezien van de bufferzones en extra inzet van mankracht zal De Kuip ook een half uur eerder opengaan: twee uur voor aanvang van de wedstrijd. De fanshop op Rotterdam CS is donderdag de hele dag gesloten, uit angst voor supporters van Roma die niet rechtstreeks met georganiseerd vervoer naar Rotterdam gaan, maar op eigen houtje reizen.

speciale voetbaltrein naar Rotterdam

De Italiaanse voetbalfans zullen donderdag met een speciale voetbaltrein van Amsterdam Centraal naar De Kuip in Rotterdam worden vervoerd onder begeleiding van politieagenten en Service en Veiligheid-personeel van de NS, zo meldt de politie. In Rotterdam zullen de supporters vanaf de Oude Haven met pendelbussen naar De Kuip worden gebracht. Op de terugweg worden twee treinen ingezet, aldus een woordvoerder van de NS tegen persbureau ANP.

De gemeente Rotterdam werkt ondertussen aan een noodbevel van de burgemeester dat de politie de mogelijkheid geeft om eventuele overlastgevende supporters snel uit de stad te begeleiden. Voor de wedstrijd Feyenoord-AS Roma worden ruim 2400 Italiaanse fans verwacht. Een groot gedeelte komt via Schiphol naar Nederland.

Lees ook ‘Schade aan fontein minder dan 10.000 euro’.

    • Anouk Eigenraam