Federaal onderzoek naar dood Trayvon Martin stopgezet

Een demonstratie tegen de vrijspraak van Zimmerman in Atlanta in 2013. Het ministerie van Justitie heeft bekendgemaakt de burgerwacht federaal ook niet meer te kunnen vervolgen. Foto EPA / Erik S. Lesser

Drie jaar na de dood van de zwarte tiener Trayvon Martin is de federale zaak tegen de man die hem doodschoot, buurwacht George Zimmerman, stopgezet. Volgens het Amerikaanse ministerie van Justitie is er niet genoeg bewijs om Zimmerman te vervolgen.

Zimmerman was in de zomer van 2013 al door de rechter in Florida vrijgesproken van moord omdat er sprake zou zijn geweest van zelfverdediging. Hij had echter door een nationale rechtbank nog kunnen worden veroordeeld als bewezen had kunnen worden dat de buurtwacht handelde uit ‘raciale overwegingen’.

Martin liep vlak voor zijn dood ‘s avonds op weg naar huis door een bewaakte buurt liep een ijsje en een flesje drinken in zijn hand. Hij trok de aandacht van Zimmerman. De vrijwillige buurtwacht - zelf half-blank, half-Latijns-Amerikaans - belde de politie omdat hij Martin “verdacht” vond lopen. Zimmerman mocht van de politie niet ingrijpen, maar hij stapte toch uit. Na een woordenwisseling schoot hij Martin dood.

De vrijspraak leidde destijds tot grote verontwaardiging. De dood van Martin staat voor veel mensen symbool voor de raciale en justitiële achterstandspositie van Afro-Amerikanen in de Verenigde Staten. “Ik had Trayvon Martin kunnen zijn, 35 jaar geleden”, zei president Obama in een speech over de zaak, vlak na de vrijspraak.

    • Eva Smal