Er is wel/niet een onbekend verhaal over Sherlock Holmes gevonden

Eerste editie van Sir Arthur Conan Doyles allereerste Sherlock Holmes verhaal 'A Study In Scarlet' Foto ANP

Daags na het nieuws dat er op een Schotse zolder een nieuw verhaal is gevonden over de wereldberoemde detective Sherlock Holmes, zijn er twijfels over de echtheid van de tekst. Het is een pastiche, schrijven meerdere bloggers.

Het korte verhaal Discovering the Border Burghs and, by deduction, the Brig Bazaar van de Schotse schrijver-arts Sir Arthur Conan Doyle (1859-1930) werd gevonden door de 80-25DC610B00000578-2961527-image-a-28_1424438107922jarige Schotse houtbewerker Walter Elliot.

Hij had het verhaal, dat in 1902 werd gepubliceerd om geld op te halen voor een kapotgeslagen brug in het Schotse dorpje Selkirk, een halve eeuw geleden gekregen. Hij heeft er nooit een blik op geworpen, tot hij het recentelijk op zolder vond.

Eind vorige week sprak Elliot over zijn vondst in The Daily Mail:

“Ik heb geen idee of dit verhaal ooit gepubliceerd is - ik heb het in ieder geval nog nooit gezien. Ik ben altijd geïnteresseerd geweest in geschiedenis en mijn familie geeft altijd verhalen doorgegeven. Ik denk dat dit een van de verhalen is die door mijn familie is overgeleverd.”

Toeval

Sinds de ontdekking zijn er steeds meer twijfels over de echtheid van de tekst. De Britse schrijver Neil Gaiman verwees in een tweet al naar ‘I hear of Sherlock Holmes Everywhere’, het artikel van de Zweedse non-fictie schrijver Mattias Boström.

In dat artikel geeft Boström aan dat er in het bundeltje nergens wordt aangegeven dat Doyle daadwerkelijk te auteur van het 1300 woorden tellende verhaal is. Bovendien zou er volgens Boström nergens aangegeven worden dat Doyle deelnemend auteur was.

Nu was Doyle wel aanwezig tijdens de fundraiser. Maar dat was toeval, schrijft Boström. Hij was voor politieke doeleindes in de buurt en trad op als gastspreker.

Perspectief

Op Electric Literature voegt de Amerikaanse journalist Ryan Britt nog meer bewijs aan dat Discovering the Border Burghs niet door Doyle zelf is geschreven.

De verhalen over Holmes, schrijft Britt, worden eigenlijk altijd geschreven vanuit het perspectief van Dr. Watson, Holmes handlanger. Dit herontdekte verhaal echter wordt verteld vanuit het perspectief van een onbekende journalist, die opdracht krijgt Holmes te interviewen. Aangezien hij dat praktisch onmogelijk acht, neemt hij zich voor een verhaal te schrijven over Holmes en Watson. En daarmee wordt volgens Britt ook in het verhaal aangegeven dat Discovering the Border Burghs een pastiche betreft:

“Heb je het door? Dit verhaal biecht op dat het een pastiche is. Er is niet alleen gebrek aan bewijs dat Sir Arthur Conan Doyle dit verhaal heeft geschreven, er zijn duidelijke aanwijzingen in de tekst dat hij dat niet gedaan heeft.”

    • Roderick Nieuwenhuis