Duitsland verbiedt motorclub Satudarah

Leden van motorclub Satudarah Foto ANP / Piroschka van de Wouw

De Duitse minister van Binnenlandse Zaken Thomas de Maizière heeft de motorclub Satudarah, ook actief in Nederland, verboden. Dat meldt persbureau ANP. Een woordvoerder van het ministerie liet weten dat de vereniging een gevaar is voor de samenleving.

Invallen

De politie heeft vanmorgen vroeg invallen gedaan in clubgebouwen van de motorclub en in huizen van Satudarah-leden, in onder meer de steden Duisburg en Essen.

Motorclubs staan in een kwaad daglicht. Van de leden van alle zogenoemde outlaw motorclubs heeft 80 procent een strafblad, zo meldde het Openbaar Ministerie vorig jaar, op basis van een eigen steekproef. Bijna 30 procent staat te boek als veelpleger, wat betekent dat zij meer dan tien veroordelingen hebben.

Spanningen

De afgelopen jaren groeide het aantal leden van motorclubs sterk. Tussen 2009 en 2014 vervijfvoudigde het aantal chapters van de vijf grootste Outlaw Motorcycle Gangs, ook wel OMG’s genoemd. Daarnaast kwamen er drie internationaal opererende gangs bij.

De spanning tussen concurrerende motorclubs nam de laatste jaren toe. In 2013 werd No Surrender opgericht door voormalig Satudarah-voorman Klaas Otto. En in maart vorig jaar vestigden de Bandidos zich in Nederland. Deze Amerikaanse club heeft van oudsher een vijandige band met de Hells Angels.

Onder motorclubs is het vrij gebruikelijk om te eisen dat een chapter overstapt. Niet goedschiks, dan kwaadschiks. Zo zei motorclub Trailer Trash Travellers op 11 januari vorig jaar tegen motorclub Pegasus in Leiden:

“Jullie sluiten je bij ons aan, of we fakkelen hier het clubhuis af.”

Sinds 2012 maakt justitie veel werk van motorbendes.

    • Carlijn Vis