Duitsers vrezen mazelenepidemie

Na een uitbraak van mazelen in Berlijn laait het debat over verplicht inenten op. Critici prefereren mazelenparty’s.

Het overlijden aan mazelen van een anderhalf jaar oude peuter in de Berlijnse wijk Reinickendorf leidt in Duitsland tot een heftige discussie over de mogelijke invoering van een inentingsplicht tegen besmettelijke virusziekten. Hiertegen bestaan met name in kringen van de linkse partijen De Groenen en Die Linke grote bezwaren. In de VS en in Nederland woeden gelijksoortige debatten.

Sinds oktober zijn in Berlijn 568 gevallen van mazelen gemeld. Dat is de ergste mazelenepidemie sedert de invoering van de meldplicht voor besmettelijke ziekten in 2001. Gisteren werd een middelbare school in Berlijn met ongeveer duizend leerlingen gesloten nadat was gebleken dat een 17-jarige leerling met de mazelen inmiddels hersenvliesontsteking heeft. Dat is een bekende mogelijke complicatie van mazelen. Leerlingen en leraren moeten aantonen dat ze zijn ingeënt. In heel Berlijn mogen leraren zonder inenting niet meer voor de klas staan. Zij zouden zonder het te weten drager kunnen zijn van het virus en leerlingen kunnen besmetten.

Het parlement van de Duitse hoofdstad debatteerde gisteren over het al of niet invoeren van een inentingsplicht. Wethouder Mario Czaja (Volksgezondheid, CDU) verklaarde voor een dergelijke plicht te zijn. „Dit geval toont weer aan dat het hier gaat om een ernstige ziekte”, betoogde Czaja. De Groenen in het stadsparlement wijzen inentingsplicht af. Zij vinden dat ouders door middel van voorlichting ertoe moeten worden bewogen hun kinderen in te enten. Een verplichting zou contraproductief werken.

De discussie is overgeslagen naar de nationale politiek. Het ministerie van Volksgezondheid komt dit jaar met een wet ter preventie van besmettelijke ziekten. Hierin wordt geregeld dat ouders die hun kind op een kinderdagverblijf willen aanmelden, inentingsbewijzen moeten tonen. Minister Hermann Grohe (Volksgezondheid, CDU) liet gisteren weten dat op de instelling van een wettelijke inentingsplicht „geen taboe rust”. „De irrationele bangmakerij van sommige tegenstanders van inenting is onverantwoordelijk”, waarschuwde de minister.

Een woordvoerder zei dat moet worden gepraat over verplicht inenten „wanneer maatregelen zoals de inentingsvoorlichting bij crèches geen resultaat hebben”. Ook overweegt de regering een verbod op ‘mazelenparty’s’, waarbij niet-ingeënte kinderen opzettelijk in contact worden gebracht met kinderen die mazelen hebben. Ouders die tegen vaccineren zijn, geloven dat hun kinderen zo op een natuurlijke manier weerstand opbouwen tegen de ziekte. Kinderartsen waarschuwen dat zulke party’s gevaarlijk kunnen zijn voor jonge kinderen.

Op Facebook zijn verschillende groepen te vinden van tegenstanders van het inenten van kinderen. Zo becommentarieert een vrouw op de pagina Gegen impfen (‘tegen inenten’) de dood van het jongetje: „Waarom wordt hier zo’n ophef over gemaakt?” Een ander schrijft: “Op deze pagina’s zijn ook voorbeelden te vinden van kinderen die zijn overleden na een inenting. Waarom komt dat niet in de media? Precies: de farmaceutische industrie geeft niets om een mensenleven, maak je maar geen illusies, geld moet rollen.”

    • Frank Vermeulen