Dit schrijven andere media vandaag

Autumn leaves are pictured on an fall day in Vertou, near Nantes, October 21, 2014. REUTERS/Stephane Mahe (FRANCE - Tags: ENVIRONMENT SOCIETY)

Wat zijn de belangrijkste zakelijke verhalen van andere media vandaag?

Bij een zonsverduistering blijft Nederland dankzij Duitsland niet in het donker zitten. Hoogspanningsnetwerkbedrijf Tennet heeft een deal met Duitse kolen- en gascentrales gesloten om 19.000 megawatt elektriciteit in te slaan als de zon kortstondig verdwijnt. Dat schrijft de Telegraaf.

Wat dit gaat kosten weet Tennet niet, aldus de krant. Wel is het duidelijk dat door uitval van zonnepanelen en windmolens in Nederland Tennet serieuze kosten maakt om in het buitenland elektriciteit in te slaan. Vorig jaar bedroeg dat 250 miljoen euro.

Volgende maand schuift de maan voor de zon. Ten noorden van Nederland zal de zon totaal verduisterd worden, in Nederland zal circa 84 procent van de zon verdwijnen, aldus de website zonsverduistering.nl.

De Financial Times schrijft dat de zonsverduistering een belangrijke stresstest zal zijn voor het Europese net aangezien het percentage elektriciteit opgewekt door zonnepanelen is gestegen sinds de vorige volledige verduistering. In 1999 werd slechts 0,1 procent door zonnepanelen opgewekt. Dat is gestegen tot 10,5 procent nu.

Met de extra waarborg dekt Tennet zich in voor de lange toekomst. Na de verduistering volgende maand is Europa pas weer in 2026 aan de beurt.

Roemeen aan de top bij Grolsch

De bekendste bierbrouwer uit het oosten van het land zal geleid worden door een man uit het oosten van Europa. De 44-jarige Andrei Haret uit Roemenië wordt per 1 april de nieuwe directeur van Grolsch. Nu leidt Haret in Roemenië de brouwerij Ursus, net als Grolsch onderdeel van drankconglomeraat SAB Miller.

De benoeming komt uit de lucht vallen, constateert de Volkskrant. Bij Grolsch is nog niks over hem bekend behalve dat hij twee kinderen heeft. Waarschijnlijk spreekt hij geen Nederlands, denkt een woordvoerder.

Haret is niet de eerste buitenlander aan het hoofd van Grolsch. Hij volgt de Belg Tom Verhaegen op. Haret treft een gezond bedrijf aan. De winst vorig jaar bedroeg 23 miljoen euro en het marktaandeel groeide tot 13 procent, aldus de Volkskrant.

Hema, Xenos, Action en C1000 weigeren lampen in te nemen

Winkelketens schenden de wettelijke verplichting oude lampen in te nemen voor recycling. Het gaat om Hema, Xenos, Action en C100. Dat schrijft de NOS op basis onderzoek van de Consumentenbond in opdracht van recyclingorganisatie LightRec.

Jumbo, Blokker, Kruidvat, Ikea en Gamma, bieden wel inzamelbakken aan. Uit het onderzoek bleek ook dat winkelpersoneel in een kwart van de gevallen niet op de hoogte was wie de lampen ophaalt.

 

    • Melle Garschagen