Economie

Dit is wat je vandaag moet weten

High-voltage power lines are seen next to the highway of Puchuncavi city, northwest of Santiago, September 5, 2014. REUTERS/Eliseo Fernandez (CHILE - Tags: BUSINESS ENERGY)
High-voltage power lines are seen next to the highway of Puchuncavi city, northwest of Santiago, September 5, 2014. REUTERS/Eliseo Fernandez (CHILE - Tags: BUSINESS ENERGY)

Goedemorgen NRC Q-lezer. Dit is wat je vandaag moet weten.

Collega’s die rennend vergaderen, in de pauze aan de gewichten hangen. Ze bestaan. Werkgevers stimuleren werknemers op allerlei manieren om meer te gaan sporten. NRC Q zocht uit of dat ook wat oplevert (spoiler: bar weinig).

Prince Harry draagt ze, Robbie Williams draagt ze. Aan populariteit geen gebrek voor de Desert Boot van Clarks, maar door een (aangestoken) fabrieksbrand zijn de beroemde ‘bordeelsluipers’ plotseling nauwelijks te krijgen.

Ze verloren één van hun grootste klanten, toch was 2014 een prima jaar voor distributiebedrijf Docdata. Dankzij Bol.com. En Asos.

LinkedIn verzamelt nogal wat data over zijn gebruikers. En de laatste tijd deelt het sociale netwerk die waardevolle gegevens met overheden. NRC Q sprak daarover met LinkedIn-topman Allen Blue.

Poldernieuws

Leuk al die duurzame energie. Maar dankzij ouderwetse kolencentrales valt bij een zonsverduistering de stroom niet uit, meldt de Telegraaf.

De bekendste brouwerij uit het oosten van het land krijgt een topman uit het oosten van Europa. De Volkskrant heeft een stuk.

Hema, Xenon en Action zijn stout. Ze accepteren tegen verplichtingen in geen oude lampen voor recycling, meldt de NOS op basis van een onderzoek in opdracht van de recyclebond.

While you were sleeping… in the US

Na het schandaal rond de voormalige CEO investeert American Apparel in goede pr, schrijft The Wall Street Journal.

Het feit dat veel hedgefunds op dit moment overleven heeft te maken met hun grote hoeveelheden Apple-aandelen, stelt Bloomberg.

Tornt Merril Lynch aan het sociale contract dat het tien jaar geleden afsloot met beurshandelaren, vraagt Business Insider zich af.

While you were sleeping… in Asia

Na Alibaba is er weer een reusachtige Chinese beursgang in de maak. De Chinese Postbank is door de 800 miljard dollar aan deposito’s van boeren evenveel waard als internet-alleskunner Alibaba, schrijft de Financial Times.

Die broze Italiaanse Fyra-treinen komen in Japanse handen. Hitachi neemt voor 1,8 miljard euro AnsaldoBreda over, schrijft The Wall Street Journal.

Wat hebben zonlicht, zeewater en de investeerders van KKR gemeen? Ze zijn alle drie cruciaal voor het slagen van een kasteeltexperiment in de Australische woestijn, aldus Nikkei Asian Review.

NRC Q’s citaat van de dag

“Heel vervelend, heel naar. De schoen was net met een come-back bezig.” - André Sprangers, eigenaar van de Amsterdamse schoenenzaak Zwartjes van 1883, ziet de bui al hangen na de brand in de Clarks-fabriek.