Eurogroep akkoord met voorlopige lijst hervormingen Griekenland

De Griekse minister van Financiën Yanis Varoufakis vandaag na een ontmoeting met de Griekse regering. EPA / Alexandros Vlachos

De eurogroep, bestaande uit de ministers van Financiën van de eurozone, is akkoord met de voorlopige lijst met hervormingen die Griekenland wil doorvoeren in ruil voor verlenging van het steunprogramma met vier maanden. IMF-directeur Christine Lagarde is daarentegen sceptisch.

Dat meldt persbureau AFP. Dat betekent dat de lijst kan worden gekeurd door nationale parlementen van landen die deze procedure volgen, waaronder Nederland en Duitsland. Europees Commissaris Valdis Dombrovskis schrijft op Twitter:

Twitter avatar VDombrovskis Valdis Dombrovskis List of #Greece reform measures deemed sufficiently comprehensive to be a valid starting point for the successful conclusion of the review

IMF en ECB kritisch

Het IMF is daarentegen niet blij met de lijst die de Grieken hebben ingeleverd. Peter Spiegel, journalist van de Financial Times, twittert een deel uit een brief die IMF-directeur Lagarde naar Dijsselbloem schreef. Volgens haar zijn de Grieken te weinig specifiek:

Twitter avatar SpiegelPeter Peter Spiegel Yikes! #IMF not on board with approval of #Greece list. Excerpt from letter from @Lagarde to @J_Dijsselbloem http://t.co/2nx20p8RV2

Lagarde:

“Op een aantal gebieden, waaronder misschien wel de belangrijkste, geeft de brief geen duidelijke garanties dat de regering voornemens is de beoogde hervormingen door te voeren.”

Ook de ECB is kritisch. Mario Draghi schrijft in een brief aan de Dijsselbloem dat het document weliswaar compleet genoeg is voor om een “geldig startpunt” te kunnen zijn, maar toch afwijkt van afspraken die in het verleden zijn gemaakt.

Regeringspartijen positief

De regeringspartijen PvdA en VVD zijn positief over het plan dat Griekenland heeft ingeleverd, zeggen zij tegen de NOS. “Als de euro bij elkaar blijft, is dat positief voor iedereen”, zegt Samsom. Wilders is kritisch: “Een dommer besluit kan ik me niet voorstellen.”

Dijsselbloem en Commissie positief

Eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem reageerde eerder al positief op de voorstellen van de Grieken. Tegen de NOS zei hij:

“Het is een goed startpunt om het proces met de Grieken verder in te gaan.”

Ook de Commissie heeft positief gereageerd op de lijst. In een brief schrijven commisarissen Pierre Moscovivi en Valdis Dombrovskis dat de lijst “een goed startpunt” is voor een succesvolle beoordeling.

“Het voorstel om belastingontduiking en corruptie tegen te gaan, onder meer door het moderniseren van de administratie van belastingen douanerechten, is bemoedigend. Net als de hervormingen die het openbaar bestuur moeten moderniseren.”

Vorige week kwamen Griekenland en de eurozone overeen dat de noodsteun met vier maanden wordt verlengd, in ruil voor hervormingen. Ze spraken af dat Griekenland gisteren met een voorlopige lijst zou komen met voorgenomen beleid. Die moet nu worden goedgekeurd door de eurolanden. Voor eind april zal Griekenland met de complete lijst met hervormingen komen. Als die goed wordt bevonden, volgt de laatste tranche van de noodsteun, bestaande uit zeven miljard euro.

De Griekse minister van Financiën Varoufakis over de bezuinigingen:

Wat staat er in het voorstel?

De Griekse regering doet in de brief in 64 punten allerlei beloftes. Zo moet de belastinginning worden hervormd en moet het geïnde belastinggeld efficiënter worden besteed. De regering wil verder de bureaucratie terugdringen, de corruptie aanpakken en ervoor zorgen dat Grieken langer blijven werken. Privatiseringen die door de vorige regering in gang zijn gezet, worden niet teruggedraaid. De plannen om nog meer overheidsbedrijven te verkopen worden echter wel tegen het licht gehouden. De linkse regering belooft verder dat de plannen om de sociale gevolgen van de economische crisis aan te pakken, er niet voor zorgen dat de overheidsuitgaven hoger worden.

Nederland leende Griekenland 11,9 miljard

De Nederlandse overheid heeft voor 11,9 miljard euro aan Griekenland geleend: ruim 700 euro per Nederlander. Dat meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vandaag. De Europese landen samen hebben 195 miljard euro uitgeleend aan de Griekse overheid. De Griekse overheidsschuld bestaat tegenwoordig voornamelijk uit leningen van Europese landen in plaats van staatsobligaties.

Twitter avatar statistiekcbs CBS | Statistiek #Overheid heeft voor 11,9 miljard euro aan #Griekenland geleend; ruim €700 per Nederlander http://t.co/WMJPjZdx2X

Lees ook op NRC Q: Waar hebben de Grieken al die steun eigenlijk aan uitgegeven? en De Griekse tragedie rond de euro - dit zijn de hoofdpersonen

Lees ook: ‘Wat hebben de Grieken allemaal aan hun schuldeisers beloofd?’
Lees op NRC Q: ‘Waar hebben de Grieken al die steun eigenlijk aan uitgegeven’ en ‘De Griekse tragedie rond de euro: dit zijn de hoofdpersonen’

    • Mirjam Remie