Kritiek op verbod zware wiet

Foto thinkstock

De burgemeesters van Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht, de zogenoemde G4, waarschuwen voor het kabinetsplan om cannabis als harddrugs te bestempelen indien het gehalte van de werkzame stof THC hoger is dan 15 procent. Dat schrijven ze aan staatssecretaris Van Rijn (Volksgezondheid, PvdA). Volgens de G4 is het niet wetenschappelijk bewezen dat de maatregel de gezondheid verbetert. Ook zijn er zorgen over de manier waarop het percentage THC wordt berekend en de gevolgen van een te hoog percentage voor coffeeshophouders. Eigenaren zeggen niet te kunnen weten hoeveel THC hun cannabis bevat, omdat leveranciers voornamelijk in het illegale circuit verkeren. Op verkoop van harddrugs staan hoge straffen. Mocht het plan doorgaan, dan wil de G4 dat coffeeshophouders makkelijk hun cannabis kunnen testen. Ook willen de burgemeesters vrijheid in het handhaven van de wet, door de lokale driehoek van OM, politie en burgemeester. (NRC)