Boos op BING: zij willen eerherstel. En schadevergoeding

Het bureau dat integriteitskwesties onderzoekt, wordt nu zelf aangeklaagd.

Het bureau dat onderzoek doet naar integriteitkwesties bij lagere overheden ligt onder vuur. Zeker zes lokale politici hebben het Bureau Integriteit Nederlandse Gemeenten (BING) vorige week aansprakelijk gesteld voor schade als gevolg van onderzoeken die bij de rechter geen stand hielden.

Het gaat om Wilma Verver, oud-burgemeester van Schiedam, en politici uit Wassenaar, Nieuwegein, Albrandswaard en Rotterdam. Zij zeggen persoonlijk en in hun werk schade te ondervinden van mislukte onderzoeken naar hun integriteit.

De oud-burgemeester van Schiedam. Wilma Verver eiste vrijdag schriftelijk dat BING afstand neemt van een rapport uit 2011, waarin staat dat zij vriendjespolitiek bedreef en haar macht als burgemeester misbruikte. De VVD’ster stapte vanwege het rapport op. Maar eind vorig jaar werd het onderzoek gekraakt door het College van Beroep voor het Bedrijfsleven – beroepsinstelling van de Accountantskamer.

De schade die Verver leed, is volgens haar advocaat Carene van Vliet een bedrag „met zeker zes nullen”. Verver maakte hoge juridische kosten, zit met een onverkoopbaar huis in Schiedam en kan nauwelijks nog werk vinden.

Het raadslid uit Nieuwegein. Advocaat Van Vliet eiste vrijdag eveneens dat het bureau een rapport over het Nieuwegeinse raadslid Haseena Bakthali uit 2010 intrekt. Vorige zomer oordeelde de Accountantskamer dat het onderzoek naar mogelijke politieke motieven achter het ontslag van Bakthali bij een gesubsidieerde instelling niet voldeed. Bakthali meende dat ze om politieke motieven was ontslagen, kort nadat zij uit de gemeenteraadsfractie van de PvdA was gestapt.

Bakthali hierover: „Vóór het onderzoek had ik een ijzersterke reputatie. Ik was twintig jaar politieagent, tien jaar jongerenwerker en deed veel vrijwilligerswerk. Sindsdien bestaat mijn leven alleen maar uit procederen. Mijn huis is verwaarloosd. Ik heb nauwelijks tijd en al mijn geld gaat naar de procedures.”

De seksrel van Wassenaar. Vrijdag verstuurde Van Vliet eveneens aansprakelijkheidsstellingen over de ‘Wassenaarse seksrel’, die draait om een uit de hand gelopen nazit op het stadhuis. Het BING-rapport erover werd gekraakt door de Accountantskamer, en het bureau trok zijn hoger beroep tegen dit vonnis onlangs in. Mary Jo van de Velde, middelpunt van de affaire, wil dat het onderzoek wordt ingetrokken. Nog twee Wassenaarse politici willen hetzelfde. Van de Velde: „Ik heb anderhalf jaar zitten wachten op een hoger beroep dat niet kwam. Ik stond volstrekt ten onrechte op de voorpagina van De Telegraaf. Ik ben uit de politiek gestapt, en wil verder met mijn leven. Ik wil een signaal afgeven. Gemeenten zouden niet naar commerciële bureaus moeten stappen voor integriteitonderzoek.”

Lokale politici in Albrandswaard en Rotterdam. Eerder deze maand legde Bert Euser, die na een BING-onderzoek moest opstappen als wethouder in Albrandswaard, een claim neer bij het bureau. Ook moest het bureau zich afgelopen vrijdag bij de Accountantskamer verweren tegen een klacht van PvdA’er Seyit Yeyden, oud-bestuurder van de Rotterdamse deelgemeente Feijenoord. Die moest in 2013 weg na een kritisch rapport waarin hij van „oneigenlijke politieke druk” werd beschuldigd. Yeyden wil eerherstel en zei bij de tuchtrechter dat BING „een volledig verkeerde conclusie heeft getrokken”.

En wat zegt BING over de beschuldigingen? BING-directeur Peter Werkman wil weinig kwijt, omdat de zaken nog „onder de rechter” zijn. „Voor zover de aansprakelijksstellingen ons bekend zijn, zien wij geen onrechtmatig handelen van BING of de onderzoekers”, zegt hij. „De uitspraken van de tuchtrechters voor accountants betekenen nog niet dat er civielrechtelijk sprake is van onrechtmatig handelen of door BING veroorzaakte schade.”

    • Merijn Rengers