Onbekende Sherlock gevonden op zolder

Meer dan vijftig jaar lag het op een zolder, een onbekend verhaal over Sherlock Holmes. Het Britse dagblad The Daily Mail publiceerde afgelopen week een interview met de tachtigjarige ‘vinder’ Walter Elliot. Elliot had het boekje, waarin het verhaal over de wereldberoemde detective staat, een halve eeuw geleden cadeau gekregen, maar er nooit meer een blik op geworpen. Tot hij recentelijk zijn zolder opruimde.

Sir Arthur Conan Doyle (1859-1930) schreef het korte verhaal Discovering the Border Burghs and, by deduction, the Brig Bazaar in 1902 voor een fundraiser. Het Schotse stadje Selkrik werd dat jaar getroffen door een overstroming, een belangrijke houten brug werd vernield. Om geld op te halen voor een nieuwe brug, werd er een liefdadigheidsbazaar georganiseerd én een boekje gemaakt met verhalen geschreven door de lokale bevolking. De beroemde Britse auteur, die het stadje geregeld bezocht, besliste een bijdrage te leveren aan dit Book o’ the Brig. Hij was ook een van de eregasten op de fundraiser.

In het verhaal van 1.300 woorden leidt Holmes uit hints af dat zijn rechterhand Watson naar Selkrik gaat. Elliot zegt niet te weten hoeveel exemplaren van het boekje werden gedrukt of verkocht. Discovering the Border Burghs staat integraal op de site van The Daily Mail.