Opinie

    • Frits Abrahams

Bill als risico

Gek. Wat nu nog een loze roddel kan zijn, zou zomaar een beslissende invloed kunnen hebben op de Amerikaanse presidentsverkiezingen van volgend jaar. Ik las er zaterdag over in een interview in Trouw met de Nederlandse Sanderijn Cels, docent aan de Harvard Extension School in de Verenigde Staten.

Over de kansen van Hillary Clinton zegt zij: „Bill Clinton, haar echtgenoot, vormt ook een risico. Het is een publiek geheim dat hij een vriendin heeft en dat hij en Hillary niet meer samenwonen. Maar straks in de verkiezingsstrijd staat-ie natuurlijk wel aan haar zijde. Daar ligt toch een schandaal op de loer, denk ik. Amerikanen hebben zo langzamerhand wel genoeg van het promiscue gedrag van Bill.”

Mij was dit publieke geheim tot dusver onbekend gebleven, maar dankzij internet kon ik snel mijn kennisachterstand inlopen. Het ‘geheim’, maandag ook door De Telegraaf haastig overgenomen, is afkomstig uit een boek van de ervaren journalist Ronald Kessler dat al vorig jaar augustus verscheen: The First Family Detail: Secret Service Agents Reveal the Hidden Lives of Presidents.

Oude koek dus, maar daarom nog geen onjuiste koek.

Kessler bracht in 2012 de onthulling dat agenten van de Secret Service die Obama moesten beschermen, in Colombia voor zichzelf prostituees hadden gehuurd. Dat verhaal bleek waar en bracht Obama in verlegenheid. Kennelijk heeft Kessler bronnen in de wereld van de geheime diensten. Vooral bodyguards kunnen goede bronnen zijn voor het leven van beroemde mensen, zoals ook bleek uit de onthullingen destijds over Elvis Presley.

In zijn boek beschrijft Kessler dat Clinton thuis in Chappaqua regelmatig bezoek krijgt van een attractieve blondine, die door de Secret Service met de codenaam ‘Energizer’ wordt aangeduid; alleen al dit detail verraadt insideinformation. (De jongens van de Secret Service houden van een grapje: energizers zijn oefeningen om weer energie te krijgen.)

Elders in Amerikaanse media wordt zij Julie McMahon genoemd, een 54-jarige gescheiden moeder en dochter van een multimiljonair, die dichtbij de Clintons woont. In hoeverre de Clintons nog samenwonen, is onduidelijk. Alleen al door de aard van hun werkzaamheden leven ze een groot deel van het jaar apart.

Wat gaat dit ons aan? Helemaal niets, normaal gesproken. Maar als iemand president van Amerika wil worden, ligt het anders en kunnen de schijnwerpers op het privéleven niet worden vermeden. Als de geruchten waar zijn, heeft Hillary inderdaad een groot probleem. Kan zij straks het Witte Huis betrekken met een man die steeds hun huwelijk in opspraak brengt? Willen de kiezers dat wel? Daar liggen grote kansen voor de Republikeinen, en het is dan ook niet zo vreemd dat zij ervan verdacht worden al die speculaties over het echtpaar Clinton te voeden.

Je moet er niet aan denken dat Hillary om die reden een nederlaag zou lijden in de presidentsrace. Dat zou betekenen dat ze voor de tweede keer slachtoffer wordt van de promiscue levenswandel van haar man.

En Bill – zou hij er erg mee zitten als het zo’n vaart loopt? Nee, zeggen boze tongen. Nu gaan boze tongen doorgaans uit van het slechte in de mens; volgens hen gunt Bill zijn vrouw geen succesvol presidentschap en heeft hij helemaal geen zin mogelijk acht jaar in haar schaduw te moeten staan. Misschien krijgt hij de kans om het tegendeel te bewijzen.

    • Frits Abrahams