Twee tekeningen van Cézanne ontdekt

Tekening van Cézanne, ontdekt op de achterzijde van zijn aquarelArbres Foto AP/ Alejandro A. Alvarez

Het was destijds al een koopje. In 1921 kocht de Amerikaanse arts Albert C. Barnes vijf aquarellen van Paul Cézanne van zijn in geldnood verkerende collega-verzamelaar Leo Stein. Hij betaalde er honderd dollar per stuk voor. Nu blijkt dat Barnes eigenlijk zeven tekeningen kocht. Tijdens restauratie van de aquarellen heeft de Barnes Foundation aan de achterzijde daarvan twee tot nu toe onbekende tekeningen ontdekt. Ze zaten verstopt onder bruin papier dat ter ondersteuning achter de aquarellen was geplakt. De schetsen zijn onaf, maar volgens conservator Barbara Buckley geven ze een „waardevolle blik” op Cézannes werkwijze.

Op de achterkant van de aquarel Arbres uit circa 1900 is een potloodtekening van een Zuid-Franse bergketen te zien, met op de voorgrond een villa en meer in de verte een boerderij. Aan de achterzijde van de aquarel La Chaîne de l'Etoile avec le Pilon du Roi (1885-1886) toont een aquarel een pad dat tussen wat bomen door naar een put leidt.

Sinds 2012 is de Barnes Foundation gevestigd in een nieuw gebouw in het centrum van Philadelphia. Daar is de immense kunstcollectie van dr. Barnes precies zo opgehangen als hij het bij zijn dood in 1951 had achtergelaten in zijn landhuis in Merion, een buitenwijk van Philadelphia. „Op de nieuwe locatie kunnen we beter onderzoek doen dan voorheen”, zegt Buckley. „We weten dat er nog veel ontdekkingen in de Barnes-collectie liggen te wachten om onthuld te worden.”(NRC)