Zelfs in de Kuip klinkt striemend fluitconcert

Feyenoord knokte zich tegen stadgenoot Excelsior naar een zege. Zo ging het na de rellen weer even over voetbal in Rotterdam.

Fred Rutten strompelt wat onhandig over het veld na de eerste helft tegen Excelsior. Het zijn de naweeën van een kuitblessure die de Feyenoord-coach donderdag in Rome opliep, nadat hij iets te fanatiek gejuicht had bij een goal. Nu trekt hij een somber gezicht. Een paar woedende supporters schreeuwen hem met wilde armgebaren toe als hij richting de kleedkamer in de Kuip gaat.

Het gegrom bij de supporters is te begrijpen: een pijnlijke 0-2 ruststand tegen de kleine stadgenoot uit Kralingen, twijfel over zijn eigen toekomst bij de club en een achterstand van twintig punten in de competitie op koploper PSV.

Zijn ploeg krijgt voor het eerst in maanden een striemend fluitconcert in de rust. En dat in een periode waarin Feyenoord het al zo moeilijk heeft met de nasleep van de supportersrellen in Rome. Maar dubbele schaamte in één week tijd – op en naast het veld – blijft Feyenoord deze zondag bespaard.

De ploeg knokt zich in de tweede helft terug – na een eerste helft die volgens Rutten „pijn deed aan de ogen”. Feyenoord wordt geholpen door een rode kaart voor Excelsior-verdediger Jurgen Mattheij, die hands maakt in het strafschopgebied. En dan gaat het aan het begin van de avond opeens spoken in de Kuip.

De Turkse Brit Colin Kazim-Richards benut de penalty en via Jens Toornstra en Lex Immers komt Feyenoord op 3-2 – de eindstand. „Poeh, poeh”, zucht stadionspeaker Peter Houtman opgelucht.

Geintje

Zo ging het na een opwindend voetbalgevecht weer even over voetbal in Rotterdam. Het drama in Rome overschaduwt deze dagen zo’n beetje alles wat er op het veld gebeurt. Veelzeggend is het geintje van Excelsior-fans, gisterochtend voor de wedstrijd. Zo’n plagerijtje dat je wel vaker ziet rond derby’s. ‘Blijft deze fontein wel heel? Groeten uit Kralingen’, stond op een spandoek bij het Hofplein. Een verwijzing naar de 400 jaar oude Barcaccia-fontein in Rome, die Feyenoord-aanhangers donderdag beschadigden.

Feyenoord ging tegen wil en dank de wereld over. De hardhandige reputatie van de harde kern werd weer eens bevestigd. Maar gisteren was er in het thuishonk op Zuid anderhalf uur lang niks te merken van de opschudding een paar dagen eerder in Rome. Een wedstrijd als alle andere. Even klinkt er gejuich als wordt omgeroepen dat rivaal Ajax gelijk heeft gespeeld bij Willem II. Voetbal als pijnstiller tegen het verwerpelijke gedrag van hooligans.

Feyenoord zit zwaar in zijn maag met de rellen rond het duel met AS Roma. Dit weekend werd er weer een ongewenst hoofdstuk bijgeschreven. Een 28-jarige medewerker van de Feyenoord-fanshop op Rotterdam CS is vanwege de rellen aangehouden in Rome, zo meldde De Telegraaf. Hij was op eigen gelegenheid naar de Italiaanse hoofdstad gereisd, dus buiten Feyenoord om. Directeur Eric Gudde bevestigde de betrokkenheid van de medewerker bij de ongeregeldheden tegenover RTV Rijnmond.

Het volgt op een spervuur aan slechte publiciteit. Zo noemde premier Mark Rutte zaterdag „het wangedrag en de vernielingen verschrikkelijk”. Hij belde met zijn Italiaanse collega Matteo Renzi en zei dat hij zich schaamt voor deze supporters. En de organisatie ‘Rome Schoon’ (Roma Pulita) riep Italianen op morgen te protesteren bij de Nederlandse ambassade in Rome.

Bloeden

Eric van Dorp komt al sinds 1968 in de Kuip. Hij was van 2004 tot en met 2010 voorzitter van de supportersvereniging. In Rome was hij er niet bij, maar toen hij de beelden keek bloedde zijn Feyenoord-hart. „Dit doet echt pijn”, zegt hij.

Het deed de 58-jarige Van Dorp denken aan de supportersrellen in Nancy, waar het negen jaar geleden volledig uit de hand liep bij een Europees duel. Feyenoord werd toen geschorst. Van Dorp was er bij. „De relschoppers waren toen nauwelijks betrokken bij de club. We werden door de politie het stadion ingedreven. Ik zat middenin het traangas met oudere mensen en kinderen. Heel eng.”

Van Dorp is nu voorzitter van het landelijke Supportersplatform Betaald Voetbal, een overkoepelend supportersorgaan waar tweederde van de eredivisieclubs bij is aangesloten. „Na Nancy zei iedereen: dit mag niet meer gebeuren. Negen jaar later zijn we geen zak verder. De politiek zou meer ballen moeten hebben om dit aan te pakken.”

Van Dorp moet zich de afgelopen dagen vaak verdedigen dat hij supporter is van Feyenoord. Hij kan zich goed voorstellen hoe moslims zich soms voelen, zegt hij. „Die worden ook aangesproken op hoe een ander zich gedraagt. Ik ken dat gevoel als geen ander. ‘Ben jij er ook zo eentje?’, vragen ze aan mij. Donder toch op man! Ik ben een normaal, weldenkend mens.”

    • Steven Verseput