Wandelende opinies

Interessant: een jeugdroman over de Egyptische protesten tegen voormalig president Mubarak in 2011. Van Monique Samuel (24) nog wel, die als opiniemaakster vaak verrassende meningen ventileert. Maar in Dansen tussen golven traangas ontbreekt verrassing op alle mogelijke manieren. Het verhaal is schetsmatig, de taal een aaneenschakeling van clichés, de moraal obligaat: jongeren moeten vrij kunnen zijn. Samuel vertelt het verhaal van vier Egyptische jongeren, die allen op hun eigen manier ontevreden zijn – vier verhalen die culmineren op het Tahrirplein. Samuel maakt van hen niet veel meer dan eenduidige strip- of soapfiguren, of wandelende opinies. Dat morele gehamer smoort datgene waar de potentie in lag: een verslag van de Arabische Lente door waarachtige Egyptische jongeren, van binnenuit.

    • Thomas de Veen