Voormalig leider terug bij anti-islambeweging Pegida

Aanhangers van Pegida betogen vanovond in Dresden tegen de islamisering van Europa Foto AFP/Arno Burgi

Lutz Bachmann keert terug als kopstuk bij de islam-kritische beweging Pegida. Dat is te lezen op de Facebookpagina van de Duitse organisatie. Een maand geleden stapte Bachmann nog op als leider nadat er een foto verscheen waarop hij poseerde als Hitler.

Bachmann werd tijdens een geheime stemming door de leiding van Pegida verkozen als een van de drie kopstukken. De anderen zijn Siegfried Däbritz en Stephan Baumann. Vanavond stond Bachmann tijdens een nieuwe demonstratie, waarbij enkele duizenden mensen aanwezig waren, alweer op het podium.

‘Vee, tuig en vuilnis’

De leider moest vertrekken nadat in verschillende Europese media een foto verscheen waarop hij een Hitlerkapsel en -snor heeft. Ook zou hij buitenlanders bestempeld hebben als “vee”, “tuig” en “vuilnis”.

Twitter avatar DougSaunders Doug Saunders The leader of Germany’s anti-Muslim protest group Pegida, ladies and gentlemen http://t.co/cvQLK3p92X http://t.co/a6s9z0RsUR

Bachmann leidde de beweging tijdens een stormachtige groei vorig jaar. In thuisstad Dresden gingen wekelijks tienduizenden mensen de straat op tegen de islamisering van Europa. Sinds hij niet meer aan het hoofd van de beweging stond trokken de demonstraties die nog elke maandagavond gehouden worden steeds minder mensen. Ook stapten een aantal prominente leden op.

    • Sam de Voogt