Vertelt kroongetuige Ros wel de hele waarheid?

Crimineel zou zelf achter moord op Cor van Hout zitten.

„De hele waarheid.” Dat vraagt officier van justitie Betty Wind van huurmoordenaar Fred Ros. „Het zou jouzelf en ons in grote problemen kunnen brengen als later zou blijken dat je de dingen niet naar waarheid hebt verteld”, vervolgt Wind op 10 december 2013 tijdens een eerste oriënterend verhoor. Negen maanden later presenteert justitie Ros als kroongetuige in het liquidatieproces naar moorden in de onderwereld. Ros is de tweede kroongetuige in deze marathonzaak die dan al dient in hoger beroep bij het gerechthof.

De moord op Cor van Hout in 2003 is een van de zaken waarover Ros verklaart. Maar vertelde hij wel de hele waarheid? Daarover bestaat twijfel. Gisteravond werden in KRO Reporter stukken getoond waaruit blijkt dat justitie Ros zelf verdacht van betrokkenheid bij de moord op Van Hout.

De Heinekenontvoerder werd op vrijdag 24 januari 2003 in Amstelveen doodgeschoten. De schutter zat achterop een rode BMW-motor. Die motor werd volgens twee getuigen bestuurd door niemand minder dat Fred Ros. Uit het dossier zou blijken dat Ros is herkend. De beschrijving van de bestuurder door de eerste getuige werd gebruikt voor een compositietekening die volgens de politie „voldoet aan het signalement” van Ros. De tweede getuige herkende Ros bij een zogeheten Oslo-confrontatie waarbij acht foto’s werden getoond.

Het was niet genoeg bewijs om Ros te vervolgen. Maar wat zei Ros zelf over zijn rol bij de moord op Van Hout? De kroongetuige vertelde dat hij eind 2002 of begin 2003 gevraagd werd een rode motor te verplaatsen van Vinkeveen naar Diemen. Het ging om een gestolen exemplaar waarvan het slot was geforceerd met een schroevendraaier. Verder ging zijn betrokkenheid niet, aldus Ros. Hij wist niet dat die motor gebruikt zou worden bij een liquidatie. Ros zag na de moord op Van Hout op televisie voor het eerst dat er een rode motor was gebruikt. „Wie daar op die motor gezeten heeft, wie daar geschoten heeft, ik heb geen idee”, aldus Ros. Over de opdrachtgevers is Ros wel stellig. „Later heb ik te horen gekregen dat de opdracht voor Cor van Hout inderdaad door Willem Holleeder en Dino S. is gegeven.”

Er zit duidelijk licht tussen het verhaal van Ros en de verklaringen van de getuigen in de zaak-Van Hout. Tijdens de verhoren van Ros ontstaat ook bij officier van justitie Wind twijfel over zijn verklaring. In februari 2014 vertelt Wind hem dat zij zich „niet aan de indruk kon onttrekken” dat hij niet eerlijk had verklaard over zijn rol.

Een paar dagen later wordt Ros nogmaals gewezen op de gevolgen. Als hij niet de waarheid vertelt kan het justitie de deal met hem ontbinden. Dan krijgt hij geen strafkorting van 15 jaar en dan krijgt hij geen geld om zichzelf te beveiligen en een nieuw leven op te zetten. Onder die afspraken zet Fred Ros op 11 september 2014 zijn handtekening. Dan is hij – de man die veroordeeld werd tot 30 jaar cel voor betrokkenheid bij liquidaties – kroongetuige.

De kwestie Van Hout zal tot vragen leiden tijdens het vervolg van de liquidatiezaak. De verklaring van Ros speelt ook een rol in de zaak tegen Willem Holleeder, die eind maart voor het eerst in het openbaar wordt behandeld. Holleeder wordt, mede op basis van de verklaringen van Ros, verdacht van betrokkenheid bij de moord op Van Hout.

    • Jan Meeus