Pochende oud-ministers ontmaskerd

Lagerhuisleden Jack Straw en Malcolm Rifkind hadden beter moeten weten dan pochen over welke toegang ze konden bieden in ruil voor geld. Menig Brits politicus liep al in de val door undercover journalisten die zich voordeden als lobbyist.

Ook nu: Channel 4 en The Daily Telegraph zeiden namens een Chinees bedrijf op te treden. Straw, oud-minister van Buitenlandse Zaken, beschrijft hoe hij „onder de radar” zijn invloed gebruikte om EU-richtlijnen te veranderen voor een bedrijf dat hem 60.000 pond (ruim 81.000 euro) per jaar betaalde. Rifkind, eveneens oud-minister van Buitenlandse Zaken en voorzitter van de Lagerhuiscommissie voor de inlichtingendiensten, vertelt dat hij „toegang tot alle ambassadeurs” in Londen heeft.

Beiden ontkennen de regels van het Lagerhuis te hebben geschonden. Maar ze weten hoe dit zal overkomen op de kiezer, die al weinig vertrouwen in politici heeft. Straw heeft zichzelf teruggetrokken. Hij zal niet meestemmen met Labour in het Lagerhuis. Dat is grotendeels symbolisch: hij gaat in mei na 36 jaar als parlementariër met pensioen. De Conservatief Rifkind krijgt het moeilijker. Te horen is hoe hij zegt: „Het is verrassend hoeveel vrije tijd ik heb. Ik ben zzp’er, niemand betaalt me een salaris.” Hij krijgt als Lagerhuislid 67.000 pond per jaar.