Trompettist Avishai Cohen vurig, lyrisch en persoonlijk

Twee Israëlische jazzartiesten , een bassist en trompettist, dragen dezelfde naam: Avishai Cohen. Dat levert soms verwarring op in concertprogrammering. Zeker nu de jongste, de bebaarde trompettist Cohen uit Tel Aviv, de laatste jaren ook internationaal naam maakt met zijn gevoelvolle jazz.

Eerst viel hij op in het trio met zijn eveneens klassieke getrainde en in jazz aan de Berklee School of Music opgeleide zus Anat (saxofoon, klarinet) en broer Yuval (saxofoon). Met zijn eigen trio Triveni maakt hij nu onderscheidende, geraffineerde jazz met een warm geluid en een uitstekende timing.

Bij zijn Rotterdamse concert viel er veel te genieten. Met bassist Yoni Zelnik en drummer Justin Brown waren de combinaties van hoog niveau, er werd zeer geconcentreerd naar elkaar geluisterd en gereageerd op een manier waarin begrip van de jazztraditie weerklonk. Cohen bracht meeslepende melodieuze trompetlyriek die persoonlijkheid uitstraalde in het postbop-idioom, en zijn instrumentbeheersing was schitterend. Lange noten die plots vielen, bijna stilstaande klanken of spannende versnellingen.

Bijzonder hoe de trompettist zich helemaal naar de muziek kon buigen, het trio met handsignalen aansturend. De Mingus-ballade Goodbye Pork Pie Hat leek wel opnieuw uitgevonden: zo sfeervol en diepgevoeld. Dark Nights was donker en flink uitgesponnen, terwijl de band in het stuk Safety Land zo vurig speelde dat het leek of hun carrière ervan afhing.

    • Amanda Kuyper