Trimbos: xtc steeds zwaarder en populairder

Jongeren moeten beter worden geïnformeerd over de gezondheidsrisico’s van uitgaansdrugs. Onderwijsinstellingen kunnen hier een rol spelen. Daarnaast moet er voor gemeenten een landelijke richtlijn komen over „een veilige en gezonde uitgaansomgeving”.

Dat adviseert het Trimbos-instituut na onderzoek naar het gebruik van uitgaansdrugs onder jongeren. De kennisinstelling voor verslaving en psychische gezondheid ziet dat grote groepen 16- tot 24-jarigen steeds gemakkelijker in aanraking komen met partydrugs als xtc, cocaïne en ghb. Dat komt onder meer doordat het ‘uitgaanslandschap’ is veranderd. Zo zijn er in dertig jaar tijd vijf keer zoveel festivals voor 3.000 bezoekers of meer gekomen. En hoe vaker jongeren een festival bezoeken, hoe groter de kans dat zij drugs gaan gebruiken. Recente cijfers over het gebruik van partydrugs volgen later dit jaar.

Staatssecretaris Van Rijn (Volksgezondheid, PvdA) vroeg vorig jaar om het rapport, omdat het aantal gezondheidsincidenten – en de ernst ervan – door drugs sterk is toegenomen. Bijna de helft van de xtc-pillen heeft een dosering van meer dan 150 milligram MDMA. Dat is per pil twee keer meer dan in 2009. De kans op overdosering is flink groter, schrijven de onderzoekers. Van Rijn maakt zich grote zorgen over de „normalisering” van drugs. „Een ‘pilletje’ nemen op een festival of feest is nooit normaal. Veilig drugsgebruik is een mythe.”