Te veel regen, en dus vieren we Chinees Nieuwjaar gewoon in de kroeg

Bo&Caro gaan elke dag naar een bedrijf. Ze zijn bij aandeelhoudersvergaderingen, productpresentaties of vrijdagmiddagborrels en willen graag weten: wie is hier belangrijk?

Wat: Chinees Nieuwjaar vieren met expats op de Zeedijk in Amsterdam
Wie: Abraham Ocón Caballero, aka ‘Chef’, tien verregende leden van zijn Meet-Up-groep en heel veel Chinezen onder wie Daiyu Gan, freelance tourguide

Er klinken harde knallen, de Zeedijk vult zich met rook. Onder luid getrommel en gejuich van de toeschouwers op straat komt er een zwarte draak de FGS He Hua Tempel uitgedanst. Tenminste, dat hoort het groepje expats dat een eindje verder op staat te bibberen onder een paraplu. De achterhoofden van de menigte Chinezen voor hen is het enige dat ze te zien krijgen. Waarom deden ze dit ook alweer?

Boost voor de expat

“Om vrienden te maken”, verklaart Abraham Ocón Caballero, de initiatiefnemer van deze ‘meet-up’. Doordeweeks is hij een keurige data-analist bij hedgefund-bedrijf SaemorCapital, in het weekend trekt hij zijn lange leren jas aan, laat hij zich ‘Chef’ noemen en schuimt hij met andere expats de stad af. “Bijna al mijn vriendschappen heb ik aan meet-up’s als deze te danken.” Er zijn tientallen initiatieven in Amsterdam om het sociale leven van de expat een boost te geven. Elke avond kun je wel ergens met mede-expats gaan bowlen, Mexicaans koken, salsa dansen of - in de meeste gevallen - gewoon biertjes drinken in een bar.

Of Chinees Nieuwjaar gaan vieren dus. Nee, ze hebben niet speciaal iets met China. Of met Chinezen. Die staan nu dus zelfs een beetje in de weg. “Ik mis alles”, klaagt een Amerikaanse jongen die op zijn tenen gaat staan in een poging over de zee van paraplu’s heen te kijken.

Het aantal Chinezen in Nederland groeit snel. Vorig jaar waren er volgens het CBS ruim zevenentwintigduizend. Geen opzienbarend aantal maar wél een verdubbeling ten opzichte van tien jaar geleden. Veel van hen hebben zich gevestigd in de Amsterdamse Chinatown, dat al sinds 1911 bestaat en daarmee de oudste Chinese wijk van Europa is.

Chinees nieuwjaar met Hollandse regen

Een foto die is geplaatst door Bo&Caro (@boencaro) op

Hekel aan regen

Feestvierder Daiyu Gan doet een stapje opzij voor een van de expats. Hij vindt de viering van dit jaar toch niet zo boeiend. Vórig jaar was het pas feest, toen werd Chinees Nieuwjaar groots gevierd op de dam, met spectaculair vuurwerk. “Hoe groter je het viert hoe meer geluk je in het nieuwe jaar krijgt”, vertelt hij. Maar dat het feest op de Zeedijk dit jaar wat meer bescheiden is baart hem geen zorgen. Als tourguide doet hij toch wel goede zaken. “Amsterdam is een populaire bestemming voor veel Chinese toeristen.” Vorig jaar bezochten ruim honderddertigduizend Chinezen de stad, weet Daiyu. “En dat worden er nog véél meer, de komende jaren.” Het enige wat slecht is voor de business is rotweer, volgens Daiyu. “Chinezen haten regen.”

Dat hebben ze dan gemeen met de expats die zich inmiddels in een café verschanst hebben. Rillend trekken ze hun natte jassen uit. Wordt het tóch weer gewoon biertjes drinken vandaag.

    • Bo van Houwelingen & Caroline van Keeken