Sunnitische geestelijk leider: terreur is foute opvatting Koran

Vanuit de heilige stad Mekka riepen Islamitische leiders dit weekeinde op tot meer tolerantie binnen de islam.

De sunnitische geestelijk leider sjeik Ahmed al-Tayeb heeft dit weekeinde gezegd dat extremisme voortkomt uit een verkeerde interpretatie van de Koran. Op een driedaagse conferentie tegen terreur in Mekka riep hij op religieus onderwijs te hervormen om verdere verspreiding van islamitisch extremisme te voorkomen. Al-Tayeb is leider van de Egyptische Al-Azhar-universiteit, het meest gezaghebbende instituut binnen de sunnitische islam.

„De enige hoop voor moslims om eenheid te heroveren is onze scholen en universiteiten aan te pakken als ze de neiging vertonen andere moslims van ongelovigheid te beschuldigen”, aldus Tayeb. Hij waarschuwde ook tegen „een samenzwering die moslims wil verdelen en veroveren” en die georganiseerd zou zijn door „kolonisten en zionisten”.

In een door de gouverneur van Mekka voorgelezen verklaring zei de nieuwe Saoedische koning Salman dat terroristen critici van de islam in de kaart spelen.

Op de Egyptische staatstelevisie pleitte de president van Egypte, Abdel-Fattah al-Sisi, gisteren voor een pan-Arabische troepenmacht die tegen extremisten kan optreden. „De behoefte aan een verenigde Arabische macht groeit en wordt elke dag dringender”, aldus de president. Egypte voerde vorige week maandag vergeldingsaanvallen uit in Libië nadat aan IS gelieerde sunnitische strijders een video publiceerden waarin 21 Egyptische kopten onthoofd werden.

De internationale strijd tegen de buitenlandse extremisten van IS komt Sisi niet ongelegen. Zijn regering heeft duizenden aanhangers van de Moslimbroederschap, de belangrijkste oppositiegroepering, vastgezet op beschuldiging van ‘terrorisme’. Tegen oppositie en activisme wordt onder dit mom hard opgetreden. Vanochtend werd in Kairo de prominente activist Alaa Abdel Fattah, die een belangrijke rol spelen in de revolte in 2011 tegen Hosni Mubarak, tot vijf jaar cel veroordeeld. (BBC, Reuters, AP)