Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Stichting Loterijverlies spant kort geding aan tegen Tros Radar, verliest de zaak

Beeld YouTube / ClockStudiosNL
Beeld YouTube / ClockStudiosNL

Stichting Loterijverlies heeft een kort geding aangespannen tegen het tv-programma Tros Radar naar aanleiding van de uitzending van vanavond. Loterijverlies wil voorkomen dat Radar negatieve uitspraken doet over de kansen om geld terug te krijgen bij de Staatsloterij, schrijft persdienst ANP.

Volgens Ferdy Roet, jurist bij Loterijverlies, beweert Radar in de uitzending dat deelnemers weinig kans hebben om hun geld terug te krijgen. Roet:

“Wij willen niet dat dergelijke onzin wordt verkondigd.”

Update 17.10 uur: De uitzending van Tros Radar gaat gewoon door, zo heeft de rechter bepaald. De rechter stelde vast dat van laster geen sprake is, dat er voldoende hoor- en wederhoor is gepleegd en dat de vrees van Loterijverlies om negatief te worden weggezet, niet aannemelijk is geworden.

misleiding

De Staatsloterij heeft zich van 2000 tot 2008 schuldig gemaakt aan misleiding, zo bepaalde de Hoge Raad vorige maand. De loterij deed misleidende mededelingen over winkansen, gewonnen prijzen en de hoogte van geldbedragen. De zaak was aangespannen door Stichting Loterijverlies, die mensen vraagt zich voor 35 euro aan te sluiten (hier de commercial) en een schadevergoeding te eisen. Zo’n 100.000 mensen hebben zich erbij aangesloten.

In de uitzending van vanavond bespreken deskundigen de algemene voorwaarden en de haalbaarheid van de doelen van van Loterijverlies. Ferdy Roet wil niet in de uitzending komen: het proces tegen de Staatsloterij zou door de “ongenuanceerde en vooringenomen journalistiek” schade oplopen.

De zaak dient vanmiddag om 15.15 uur voor de rechtbank in Lelystad.

Hieronder de promo van de uitzending.