Stel verheerlijken van de jihad niet strafbaar

Illustratie Riber Hansson

Als SGP’ers mogen pleiten voor een theocratie, moeten moslims het kalifaat kunnen verheerlijken, meent ex-BVD’er Frits Hoekstra.

CDA-leider Sybrand Buma werkt aan een initiatiefwet: naar Frans voorbeeld wil hij verheerlijking van terrorisme strafbaar stellen. Na de aanslag op Charlie Hebdo verdwenen al diverse ‘verheerlijkers’ achter de tralies. Hier loopt iets helemaal uit de rails. Waar kwetsen van gelovigen doorgaat voor vrijheid van meningsuiting, worden aanmoedigingen tot jihad vervolgbaar.

Moet ik me dan ook maar stilhouden? Mag ik nog zeggen dat ik moslims begrijp die het Westen haten? Mag ik nog zeggen dat ik Aboutalebs ‘Als het je hier niet bevalt, dan rot je maar op’ onverstandig vind? Het gaat om jongeren die in Nederland geboren zijn, maar wat ze ook doen, altijd blijven ze ‘allochtoon’. Oprotten waarheen? Natuurlijk veroordeel ik terrorisme, maar de haat die eraan ten grondslag ligt, kan ik tot op zekere hoogte begrijpen. Afghanistan, drones, hatelijke cartoons…

Laat ik een vergelijking maken: communisten, rechts-extremisten en SGP’ers staan net als moslimfundamentalisten een ander soort samenleving voor. Waarom mogen zij wel politiek bedrijven en moeten moslims zich gedeisd houden over de jihad? Communisten van de RAF en Brigate Rosse maakten tientallen slachtoffers, maar in de Tweede Kamer is er een zaal naar stalinist Marcus Bakker vernoemd. Geen haan die daar naar kraait. Ja, de Islamitische Staat is barbaars. Verschrikkelijk dat zoveel jongeren zich ondanks de gruwelijke executies ertoe aangetrokken voelen, zelfs afreizen naar het kalifaat in Syrië en Irak. Maar leg mij eens uit wat het verschil is tussen een Rutte of een Willem-Alexander die een staatsbezoek afleggen in Saoedi-Arabië om een overleden koning te eren die tientallen executies op zijn geweten heeft.

Die onthoofdingsfilmpjes van IS doen overigens denken aan de geknielde Guantanamo Bay-gevangenen in oranje tenue. Ook achter de verbranding van de gekooide Jordaanse piloot zat enige logica: in de executievideo werden beelden van gebombardeerde dorpen gemonteerd, daar stierven eveneens moslims door verbranding. De reactie van de coalitie en Jordanië had niet dommer kunnen zijn: nog meer bombarderen. Het brengt ons in een oneindige geweldsspiraal. De F-16’s van de coalitie, Nederland inbegrepen, bombarderen steeds intensiever. Terwijl de les uit Vietnam en Afghanistan toch moet zijn dat je ideeën, ideologieën en overtuigingen niet weg kunt bombarderen.

Frits Hoekstra werkte bij de Luchtmacht Inlichtingendienst (1966-1971) en van 1971 tot 1987 bij de Binnenlandse Veiligheidsdienst. Eerst als hoofd contraspionage, later gaf hij leiding aan binnenlandse politieke operaties. Hoekstra is auteur van In dienst van de BVD (2004) en De Dienst (2012).

Lees verder in NRC Handelsblad: ‘Stel verheerlijken van de jihad niet strafbaar’ (€)