Stel verheerlijken van de jihad niet strafbaar

Als SGP’ers mogen pleiten voor een theocratie, moeten moslims het kalifaat kunnen verheerlijken, meent ex-BVD’er Frits Hoekstra.

Illustratie manny fransisco

CDA-leider Sybrand Buma werkt aan een initiatiefwet: naar Frans voorbeeld wil hij verheerlijking van terrorisme strafbaar stellen. Na de aanslag op Charlie Hebdo verdwenen al diverse ‘verheerlijkers’ achter de tralies. Hier loopt iets helemaal uit de rails. Waar kwetsen van gelovigen doorgaat voor vrijheid van meningsuiting, worden aanmoedigingen tot jihad vervolgbaar.

Moet ik me dan ook maar stilhouden? Mag ik nog zeggen dat ik moslims begrijp die het Westen haten? Mag ik nog zeggen dat ik Aboutalebs ‘Als het je hier niet bevalt, dan rot je maar op’ onverstandig vind? Het gaat om jongeren die in Nederland geboren zijn, maar wat ze ook doen, altijd blijven ze ‘allochtoon’. Oprotten waarheen? Natuurlijk veroordeel ik terrorisme, maar de haat die eraan ten grondslag ligt, kan ik tot op zekere hoogte begrijpen. Afghanistan, drones, hatelijke cartoons...

Laat ik een vergelijking maken: communisten, rechts-extremisten en SGP’ers staan net als moslimfundamentalisten een ander soort samenleving voor. Waarom mogen zij wel politiek bedrijven en moeten moslims zich gedeisd houden over de jihad? Communisten van de RAF en Brigate Rosse maakten tientallen slachtoffers, maar in de Tweede Kamer is er een zaal naar stalinist Marcus Bakker vernoemd. Geen haan die daar naar kraait. Ja, de Islamitische Staat is barbaars. Verschrikkelijk dat zoveel jongeren zich ondanks de gruwelijke executies ertoe aangetrokken voelen, zelfs afreizen naar het kalifaat in Syrië en Irak. Maar leg mij eens uit wat het verschil is tussen een Rutte of een Willem-Alexander die een staatsbezoek afleggen in Saoedi-Arabië om een overleden koning te eren die tientallen executies op zijn geweten heeft.

Die onthoofdingsfilmpjes van IS doen overigens denken aan de geknielde Guantanamo Bay-gevangenen in oranje tenue. Ook achter de verbranding van de gekooide Jordaanse piloot zat enige logica: in de executievideo werden beelden van gebombardeerde dorpen gemonteerd, daar stierven eveneens moslims door verbranding. De reactie van de coalitie en Jordanië had niet dommer kunnen zijn: nog meer bombarderen. Het brengt ons in een oneindige geweldsspiraal. De F-16’s van de coalitie, Nederland inbegrepen, bombarderen steeds intensiever. Terwijl de les uit Vietnam en Afghanistan toch moet zijn dat je ideeën, ideologieën en overtuigingen niet weg kunt bombarderen.

Geen wonder dat moslims die van Aboutaleb horen dat ze op moeten rotten, zich aangetrokken voelen tot een kalifaat dat hen wél wil opnemen. Reizen ze naar het Midden-Oosten af dan zien ze met eigen ogen wat het Westen met bommen aanricht. Radicaler dan ooit keren ze terug. Voor de AIVD is het geen doen om al die jihadisten onder controle te houden. De roep om meer capaciteit klinkt. Maar hoe harder het Westen vecht, hoe populairder de jihad. Vriend en vijand erkent intussen dat het kalifaat een voortvloeisel is uit de illegale bezettingsoorlog tegen Irak uit 2003.

In Afghanistan duurde het zeven jaar voordat de Amerikanen, weliswaar in het geheim, met de Taliban wilden praten. Het zou goed zijn eerder met de leiders van het kalifaat om tafel te gaan. We zien ze nu enkel als blinde fanatiekelingen. Gevaarlijk, dat zeker, maar gek zijn ze niet. Hun strategie is gruwelijk doch intelligent en succesvol. Met bombardementen en antiterreurwetten kunnen we hen niet verslaan, we bereiken veel meer met waardigheid en respect. Als we ons eens in de islam zouden verdiepen, zullen we zien welke waarden we delen. Met het uitvergroten van de verschillen wordt de haat almaar vergroot. En daarmee het gevaar.

Voor meer wederzijds begrip, stel ik voor dat we de term ‘allochtoon’ schrappen voor iedereen die in Nederland is geboren. Aan de media het verzoek moslims niet altijd te interviewen als moslims, maar ook eens als ‘Nederlander met een standpunt’. Buma wordt immers ook niet het hemd van het lijf gevraagd over zijn gereformeerde afkomst. Ik hoop dat zijn wet het niet haalt, anders moet ik net als vele moslimjongeren vrezen voor de gedachtenpolitie van het CDA.

    • Frits Hoekstra