Opinie

    • Hans Beerekamp

Spitt battle Cojones haalt Griekse televisie

De laatste ‘spitt battle’ vanCojones (VARA).

Actuele satire met verkleedpartijen of zang en dans is niet meer uit het Nederlandse televisieweekend weg te denken. Sinds 1998, toen Van Kooten en De Bie stopten met hun zondagavondprogramma bij de VPRO, is de toon wel sterk veranderd. Kopspijkers (VARA) zette de toon, met navolgers als Koefnoen (AVRO) en De Kwis (VARA), die allemaal eerder mikten op ingenieuze imitaties dan op het uitdragen van politieke of morele opvattingen.

Dat tij begint weer te keren. Misschien is de werkelijkheid wel te absurd geworden om te kunnen volstaan met een glimlach. In de weeksluiting van De Wereld Draait Door (VARA) door conferencier Pieter Derks en dit seizoen Peter Pannekoek, wordt stevig van leer getrokken en de aanval gezocht. Maar je ziet het nog duidelijker in Cojones (VARA) en Zondag met Lubach (VPRO).

Het gisteren beëindigde tweede seizoen van Cojones (nog steeds op z’n Hollands uitgesproken alsof er in het Spaans ‘collones’ staat) was een stuk beter dan het eerste. Het verbindt elementen uit de Mike & Thomas Show, zoals het toezingen van de serieuze hoofdgast, met conferences en gefilmde personages à la Koot en Bie, zoals zaterdag de VVD’er (Erik van Muiswinkel) die trots alle frauderende partijgenoten ophemelt.

Heel goed zijn de liedjes die Mike Boddé zingt: Ik heb getwijfeld over Israël op de wijs van België van Het Goede Doel. Maar het grote succes vormen de zogeheten spitt battles, waarin twee nagespeelde hoofdpersonen uit het nieuws elkaar rappend aanvallen, bespotten en verbaal onder de gordel trachten te raken. Het gevecht in steenkoolengels tussen Louis van Gaal en Ronald Koeman, beiden trainers in de Britse Premier League, is ook internationaal op YouTube een grote hit. Nu al zien we hetzelfde gebeuren met de veldslag tussen Dijsselbloem, Varoufakis, Merkel en Poetin, die bijna integraal het Griekse televisiejournaal haalde. Varoufakis tegen de voorzitter van de Eurogroep: „Waar heb jij gestudeerd?/ Wageningen?/ Goh, gefeliciteerd!/ Ik heb in Cambridge/ Economie gedoceerd.” Hij danst de sirtaki, totdat Merkel hem wegduwt die op haar beurt weer wordt opzijgezet door Poetin.

Ook de opening van de tweede reeks van Zondag met Lubach zorgde voor een hit op internet. En dan hebben we het niet over de nieuwe rubriek Salamander met een Ander, waarin de vilten pop Salamander Klöpping harde interviews afneemt in de trant van zijn grote voorbeeld Sven Kockelmann. Hij had meteen een primeur met de onthulling van Herman van der Zandt dat hij stopt met het voorlezen van de verkiezingsuitslagen als ‘Herman de Schermman’.

Nee, het messcherpe tekstschrijversteam van Zondag met Lubach had een andere scoop over de Statenverkiezingen. Omdat niemand die interesseren en de stemwijzers en -kompassen naar onbegrijpelijke zaken verwijzen, heeft het programma een nieuw middel bedacht, de StemTinder. SP-leider Emile Roemer mocht hem als eerste uitproberen.

Verkiezingen gaan alleen nog maar over uiterlijkheden, dus mag je in een provincie naar keuze vijftig foto’s van kandidaten naar links of naar rechts swipen, net als op de echte dating-app Tinder. Het klopt en het doet het, er rolt een serieus stemadvies uit. Alleen was de website StemTinder.nl gisteren al snel volledig vastgelopen.

    • Hans Beerekamp