Slachtoffer racisme slaat uitnodiging Chelsea af

De 33-jarige Fransman Souleymane, slachtoffer van racistisch gedrag van enkele aanhangers van Chelsea, komt op 11 maart niet naar Stamford Bridge. Chelsea-coach José Mourinho nodigde hem vrijdag uit om de return in de achtste finales van de Champions League van Paris Saint-Germain tegen Chelsea bij te wonen. „Ik waardeer de uitnodiging van meneer Mourinho, maar mijn hoofd staat er niet naar om in een stadion te zijn”, aldus Souleymane, die dinsdag door Chelsea-fans belet werd een metrowagen binnen te stappen.

Mourinho zei dat hij „walgt” van het incident, en dat zijn club „beschaamd” is. Vijf supporters zijn op basis van beelden van beveiligingscamera’s geïdentificeerd. Zij hebben een stadionverbod gekregen terwijl hun rol in het wangedrag onderzocht wordt door de Parijse politie.

Eén van hen, een voormalig politieagent uit Noord-Ierland en tegenwoordig bestuurslid van mensenrechtenorganisatie World Human Rights Forum, heeft in een verklaring spijt betuigd, maar ontkent racistische motieven te hebben gehad om Souleymane toegang tot de metrowagon te belemmeren. Ook ontkent hij mee te hebben gedaan aan de racistische leus die kort na het incident werd gezongen door Chelsea-fans („We are racist and that’s the way we like it”) en heeft hij aangegeven met de politie te willen praten over „context en omstandigheden”.

Souleymane, wiens achternaam uit de publiciteit wordt gehouden, zei in een interview met The Guardian dat het incident hem „zeer aangegrepen” heeft. Tijdens de wedstrijd tegen Burnley afgelopen zaterdag toonden Chelsea-fans flyers met de tekst ‘No racism at the Bridge, that’s the way we like it.