Turkse mannen in actie tegen seksueel geweld

Mannen protesteren in Istanbul. Foto Emrah Gurel / AP)

Turkse mannen zijn dit weekend in Istanbul de straat opgegaan om te protesteren tegen seksueel geweld. Sinds vorig weekend heerst in Turkije grote woede over de moord op psychologiestudente Özgecan Aslan (20). Zij werd twee weken geleden vermoord nadat ze zich had verzet tegen een taxichauffeur die haar probeerde te verkrachten.

Aslans lichaam werd een paar dagen later in havenstad Mersin gevonden. Nadat ze zich had verweerd tegen de chauffeur, heeft hij haar met twee handlangers messteken toegebracht en levend verbrand.

Het rokkenprotest begon de afgelopen dagen op de sociale media. Met de hashtag #ozgecanicinminietekgiy ( ‘Draag een minirok voor Özgecan’) plaatsten mannen foto’s van zichzelf in minirok op Twitter en Facebook. Sommigen gingen in rok de straat op. In Istanbul en Ankara protesteerden eerder vooral vrouwen. In de stad Mersin betoogden woensdag vijftienduizend mensen. Ze droegen spandoeken met teksten als ‘Verkrachting is een misdaad tegen de menselijkheid’ en ‘Zeg stop tegen het vermoorden van vrouwen’.

President Erdogan noemde geweld tegen vrouwen „de bloedende wond” van Turkije. Hij beloofde de rechtszaak tegen de daders te volgen. Erdogan, leider van de conservatieve AK-partij, kreeg eerder kritiek van vrouwenorganisaties omdat hij zich niet voldoende tegen geweld tegen vrouwen zou uitspreken. In november zei de Turkse president nog dat „mannen en vrouwen niet gelijk zijn”.