Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Politici eisen vergoeding van BING na ‘schadelijk’ integriteitsonderzoek

Het stadhuis van Rotterdam.
Het stadhuis van Rotterdam. Foto ANP/ Sash Alexander

Het Bureau Integriteit Nederlandse Gemeenten (BING), dat onderzoek doet naar integriteitskwesties bij lagere overheden, ligt onder vuur. Zeker zes lokale politici hebben het bureau vorige week aansprakelijk gesteld voor schade als gevolg van BING-onderzoeken die bij de rechter geen stand hielden.

Het gaat om Wilma Verver, oud-burgemeester van Schiedam, en politici uit Wassenaar, Nieuwegein, Albrandswaard en Rotterdam. Zij zeggen persoonlijk en in hun werk schade te ondervinden van mislukte onderzoeken naar hun integriteit.

Verver (VVD) eiste vrijdag schriftelijk dat BING, een commercieel bureau, afstand neemt van een rapport uit 2011. Hierin staat dat zij vriendjespolitiek bedreef en haar macht als burgemeester misbruikte.

Verver stapte op vanwege het rapport. Maar eind vorig jaar werd het onderzoek gekraakt door het College van Beroep voor het Bedrijfsleven, een beroepsinstelling van de Accountantskamer. De schade die Verver leed, is volgens haar advocaat Carene van Vliet een bedrag “met zeker zes nullen”. Verver maakte hoge juridische kosten, zit met een onverkoopbaar huis in Schiedam en kan nauwelijks nog werk vinden.

Rapport ‘Wassenaarse seksrel’

Vrijdag verstuurde Van Vliet eveneens aansprakelijkheidsstellingen over de ‘Wassenaarse seksrel’, die draait om een uit de hand gelopen nazit op het stadhuis. Het BING-rapport erover werd gekraakt door de Accountantskamer, en het bureau trok zijn hoger beroep tegen dit vonnis onlangs in. Mary Jo van der Velde, middelpunt van de affaire, zegt dat ze met de stap ook een signaal wil afgeven:

“Gemeenten zouden niet naar commerciële bureaus moeten stappen voor integriteitonderzoek.”

BING-directeur Peter Werkman wil weinig kwijt, omdat de zaken nog “onder de rechter” zijn. “Voor zover de aansprakelijkstellingen ons bekend zijn, zien wij geen onrechtmatig handelen van BING of de onderzoekers”, zegt hij:

“De uitspraken van de tuchtrechters voor accountants betekenen nog niet dat er civielrechtelijk sprake is van onrechtmatig handelen of door BING veroorzaakte schade.”

Lees het hele artikel in NRC Handelsblad: Politici eisen vergoeding na ‘schadelijk’ onderzoek. (€)