Turkse mannen in rok de straat op

Foto Berza Simsek/AP

Turkse mannen gingen dit weekend in Istanbul de straat op om te protesteren tegen seksueel geweld. Sinds vorig weekend heerst er in Turkije grote woede over de moord op psychologiestudente Ozgecan Aslan (20). Zij werd twee weken geleden vermoord toen ze zich probeerde te verzetten tegen een verkrachting door een taxichauffeur. Het lichaam van Aslan werd een paar dagen later in de zuidelijke havenstad stad Mersin gevonden. Omdat ze terugvocht toen de chauffeur probeerde haar te verkrachten, heeft hij haar met hulp van twee handlangers messteken toegebracht en vervolgens levend in brand gestoken. Het rokkenprotest begon de afgelopen dagen online. Onder de hashtag #ozgecanicinminietekgiy plaatste mannen foto’s van zichzelf in minirok op Twitter en Facebook om aandacht voor het geweld tegen vrouwen te vragen. De hashtag betekent ‘Draag een minirok voor Ozgecan’. In Istanbul en Ankara gingen al eerder mensen, voornamelijk vrouwen, de straat op. In de stad Mersin betoogde woensdag 15.000 mensen hun steun tegen het geweld. Ze droegen spandoeken met teksten als ‘Verkrachting is een misdaad tegen de menselijkheid’ en ‘Zeg stop tegen het vermoorden van vrouwen’. De Turkse president Erdogan noemde geweld tegen vrouwen deze week „de bloedende wond” van Turkije. Hij beloofde de rechtszaak tegen de daders persoonlijk te volgen. Erdogan, leider van de conservatieve AK-partij, kreeg eerder kritiek van vrouwenorganisaties in Turkije omdat hij zich niet voldoende tegen geweld tegen vrouwen zou uitspreken. In november zei de Turkse president nog dat „mannen en vrouwen niet gelijk zijn”.